Mind Education

Bărbatul întreg: Și bărbații citesc psihologie

Aud adesea afirmația cum că bărbații nu merg la terapie și nu citesc cărți “psihologice”. În realitate, însă, mulți bărbați caută ajutor, adesea într-un moment de criză sau, pur și simplu, pentru că își doresc “să fie un bărbat mai bun pentru soția și copiii lor”. Iar uneori partenera de viață refuză terapia sau ajutorul considerând că doar el este “nesigur”, “cu multe probleme” și trebuie să se “repare”. Ca și cum ar fi “defect.” Refuză, practic, să vadă și contribuția ei la nesiguranța, neîncrederea și “eșecul” lui. Critica, lipsa de autonomie și dependența, nesiguranțele ei, nevoia adesea sufocantă de reasigurări și confirmări mențin și amplifică nesiguranța bărbatului. Dar care e soluția? Este aproape întotdeauna un efort în doi, o dorință și o preocupare a ambilor de a se simți în siguranță unul cu celălalt, de a se înțelege unul pe celălalt. Nu e vorba de o așteptare ca unul să se “repare” pentru ca celălalt să primească fericirea și iubirea după care tânjește. Și, ca să fim cinstiți, bărbații vin la terapie și sunt la fel de mulți ca femeile: poate nu atât de vocali, însă în momentul în care acceptă și recunosc o problemă își asumă rezolvarea ei, cu consecvență și hotărâre.

În acord cu susținerea acestei preocupări, vă recomand două texte foarte valoroase pentru și despre bărbați. Pentru bărbat, în efortul lui de regăsire, și pentru femeie în dorința ei de a-l înțelege și iubi.

Michael Gurian, O prezență invizibilă, bărbatul și femeile din viața lui. Editura Trei. O carte valoroasă în care autorul ne vorbește despre călătoria către maturizare a băiatului/bărbatului și etapele prin care trece spre maturizare. Cartea este extrem de valoroasă și pentru părinții care au băieți, mame și tați, care trebuie să învețe și evita greșelile care pot aduce atât de multe răni și durere în viața viitorului bărbat: Cum va alege el femeia? Ce spune asta despre el? O iubește sau este încă în căutarea confirmării că este un bărbat valoros și demn de iubire? Pune limite sănătoase în relația cu femeia sau acceptă manipularea ei? Gurian aduce povestea și poveștile, ca mod de înțelegere a acestor etape și a acestei evoluții către maturitate.

Alon Gratch. Dacă bărbații ar vorbi… 7 chei pentru înțelegerea psihologie masculine. Editura Trei. Un autor cu multă experiență și o bună înțelegere a psihologiei masculine oferă răspunsuri la multe dintre întrebările bărbaților în dorința lor de a se înțelege și accepta. Agresivitatea, nesiguranța, egocentrismul, rușinea, problemele sexuale sunt doar câteva din temele analizate de autor. Mulți bărbați mi-au mărturisit că a fost un text greu pentru ei, pe alocuri dureros, însă revelator. I-a ajutat să se înțeleagă mai bine în relația lor cu femeia, dar și cu munca lor.

În fine, dacă nu ştiaţi, războiul dintre sexe s-a încheiat indecis. Beligeranţii au constatat că s-au înfruntat pentru o miză falsă – supremaţia – şi că singura relaţie adecvată dintre bărbat şi femeie este complementaritatea, adică acceptarea, cunoaşterea şi armonizarea diferenţelor.
Cartea de faţă propune o radiografie a sufletului masculin, bazată pe numeroase cazuri de psihoterapie, care descoperă şapte trăsături fundamentale: ruşinea (băieţii nu plâng), indiferenţa emoţională (nu ştiu ceea ce simt), insecuritatea (mă oboseşte să fiu primul), autoimplicarea (priveşte-mă, ascultă-mă, atinge-mă), agresivitatea (îţi arăt eu cine e şeful), autodistructivitatea (sunt un ratat), nerăbdarea sexuală (vreau sex acum).
Recomandată pentru cine este interesat de psihologia bărbatului, femeilor probabil, dar nu numai. “Dacă bărbaţii ar vorbi…” reprezintă un ajutor practice, extrem de util, revelator și descoperitor, dacă îmi permiteți, pentru înțelegerea bărbatului.