Mind Education

Cancerul căsniciilor – cel mai citit interviu de pe Ziare.com

 

Sursa foto: www.pexels.com

Într-un interviu acordat Ziare.com, Domnica Petrovai a trecut în revistă cele mai frecvente și grave cauze pentru care cuplurile ajung să eșueze, dar și felul în care pasiunea poate fi întreținută.

„Pentru că am trăit și trăim într-o cultură a pedepsei și a lipsei de grijă față de familie și cuplu, am învățat să ne „rezolvăm” problemele în cuplu prin pedepsirea partenerului, având convingerea că dacă îi arăt că a greșit față de mine, el se va „corecta”.

Ne retragem afecțiunea, îl criticăm, devenim defensivi, tăcuți, reci și distanți. În realitate, ce ne-am fi dorit noi era mai multă dragoste, afecțiune, tandrețe, atenție, apreciere, o viata sexuală mai activă și satisfăcătoare, mai mult timp petrecut împreună, distracție, joacă, pasiune, înțelegere. Necunoașterea modului în care să ne rezolvăm conflictele, diferențele, incompatibilitățile, altfel decât prin pedeapsă, duce la destrămarea relațiilor.

Avem nevoie de o școală a relațiilor, unde să învățăm cum să menținem o relație de iubire. Multora dintre noi le-au lipsit modelele. Părinții noștri au avut și ei problemele lor în cuplu. Relații de abuz, subjugare, în care nevoia celuilalt era mai importantă decât a mea, sacrificiul pentru copii și partener, teama de abandon și respingere, dependența emoțională și/sau financiară, narcisismul/egocentrismul. Relații toxice și modele foarte proaste.

E o mare diferență între a fi îndrăgostit și a menține pasiunea, înțelegerea și comunicarea pe termen lung într-o relație de iubire. Iubirea nu este doar un sentiment, este o decizie pe care o iau zilnic de a fi alături de partenerul meu și a-i oferi ce este mai bun din mine.” (Domnica Petrovai)

Care sunt principalele cauze pentru care pare că tot mai multe cupluri nu rezistă? Este bine să evităm conflictele? Cum se explică faptul că ne atrag trăsăturile negative ale părinților? Ce să facem pentru cuplu când viața de zi cu zi și obligațiile ne sufocă? Cum trebuie păstrată igiena vieții de cuplu? Poate rezista o căsnicie de durată, uzurii zilnice? Există totuși un moment în care nu se mai poate face nimic? Găsiți răspunsurile aici, în cel mai citit interviu de pe Ziare.com