Când cuplurile stau acasă
Dragoste în autoizolare: ce se schimbă în relații când trăim non-stop unul lângă altul?
Multe cupluri resimt o schimbare de când epidemia de coronavirus a lovit România, iar retragerea în intimitate a devenit recomandarea generală. Traiul în doi în aceste vremuri pare fie mai ușor fie mai dificil, așa cum povestesc cuplurile pentru Decât o Revistă.
„Într-un context cu un grad mare de incertitudine, e mult stres și multă anxietate, iar aici sunt diferențe dacă unul dintre parteneri se îngrijorează foarte mult. Dacă celălalt e o persoană mai puțin anxioasă, are nevoie să știe cum să rămână prezent.”, a explicat Domnica Petrovai în articol.
Iată mai jos recomandările Domnicăi pentru cum să ne protejăm relațiile și sănătatea emoțională în această perioadă:
- Cum ne susținem în anxietate. Persoana mai puțin anxioasă din cuplu trebuie să știe cum să rămână prezentă pentru partenerul care se îngrijorează mai mult. Ajută să-i spui: „Văd că îți este greu, și pentru mine e o experiență foarte dificilă”. Astfel îi dai spațiu să-și exprime îngrijorările și disconfortul fără să-l invalidezi, fără să-i spui: „E o prostie, nu te mai gândi la asta”.
- Cum ne înțelegem îngrijorările. Ai nevoie să-ți aloci un timp în fiecare zi în care să te gândești la lucrurile care te preocupă. Notează-ți îngrijorările și fă diferența între îngrijorările care vin dintr-o dificultate de a accepta incertitudinea din exterior și cele pe care le poți transforma într-un plan de acțiune pentru tine. Ce e în controlul tău și ce nu e în controlul tău?
- Cum aducem control. Dacă aveți niște ancore în fiecare zi, asta reduce probabilitatea să stați să vă îngrijorați și reduce impactul stresului. Stabiliți orele de lucru și ora mesei, pregătiți prânzul împreună, faceți mișcare – orice ajută să fiți mai prezenți și mai puțin în modul de îngrijorare.
- Cum avem conversații dificile. Învață să conștientizezi ce se întâmplă cu tine în situații de stres ca să poți discuta cu partenerul despre asta. Unii ne închidem în noi, alții nu dormim noaptea sau intrăm în panică. Dacă mai întâi înțelegi și apoi vorbești despre ce ți se întâmplă, asta vă ajută să nu interpretați personal cum reacționează fiecare. Nu intrați în probleme din trecut. Pentru că amenințarea e prezentă, devenim cu toții vigilenți, iar resursele noastre emoționale de a putea fi empatici și prezenți sunt mult mai mici.
- Cum păstrăm legătura emoțională. Din cauza stresului dorința sexuală poate să scadă, pentru un partener sau pentru amândoi. Vorbiți despre aceste diferențe ca să înțelegeți de unde vin. Încercați să păstrați legătura erotică și să prioritizați reconectarea emoțională, inclusiv cea sexuală. Căutați momentele din zi în care să vorbiți și să petreceți timp împreună. Pe multe cupluri le ajută să aibă un timp dedicat zilelor de dragoste.
Citește întreg articolul aici.