Mind Education

Când doar ce simt EU contează în cuplu

Aleg să scriu azi despre o experiență dureroasă a multor cupluri –relația femeii cu emoțiile bărbatului. Pentru că da, bărbatul are nevoie de forță emoțională pentru propriul lui echilibru, pentru autonomie și o relație sănătoasă cu femeia. O relație în care nevoile ambilor contează. Însă, aici este o mare capcană. Nevoile sănătoase – nu îndreptățirea abuzivă mascată de tot felul de justificări – am grijă de copii, deci am altfel de drepturi decât tine, acum am în sfârșit încredere în mine, deci TU trebuie să îmi oferi mai mult și multe altele.

Mesajul care poate destrăma o relație și poate opri evoluția sănătoasă a cuplului Tu nu ești îndreptățit să te simți … să te superi …să nu ai chef…să fii obosit și stresat. Când tu spui cum te simți și aproape niciodată nu este momentul potrivit pentru partenera ta. Sau felul în care exprimi, este cumva imperfect, de neînțeles. Poate am greșit, DAR… tu, trebuia să … și urmează o listă de lucruri pe care trebuia să le faci! Pentru că doar unul are mereu nevoi și justificări.

Una din frecventele acuze și nevoi exprimate de femeie este ca bărbatul să-și exprime direct, simplu, pe înțelesul ei nevoile, și, mai mult, să exprime în cuvinte ce simte. Fără ca ea să mai ghicească. Minunat lucru și de dorit pentru noi toți! Însă ce se întâmplă când după experiența multor ani, bărbatul începe să se reapropie de nevoile lui emoționale, să fie în contact cu el și să și exprime ceea ce simte?

Cum ar fi ca după o zi obositoare și poate stresantă la muncă nu mai are energie sau chef să pregătească cina pentru familie? Sau să nu facă cumpărăturile? Are el dreptul să spună NU, nu pot, îmi e greu? Fără să urmeze reproșul, cearta – și nici nu mai știți de la ce ați început-o!

De ce dacă bărbatul se simte supărat, fără chef, furios, îngrijorat, obosit sau stresat și exprimă asta direct sau poate încă cu destul de multă ambiguitate – dar simți că ceva nu este în regulă, răspunsul imediat să fie unul de respingere și abandon? Ceva nu este în regulă cu tine, ești defect, ne-masculin, și subtil sau abrupt mecanismul învinovățirii se activează. Cu retragerea afecțiunii, tăcerea, ignorarea, detașarea – toate formele de abandon pun stăpânire pe spațiul din cei doi. Distanța s-a creat. Când el are nevoi este egoist și insensibil la nevoile tale.

Sigur, adesea emoțiile neacceptate și neînțelese de bărbat și neacceptate și neînțelese de femeie, se vor exprima cel mai probabil în moduri care vor răni – cu detașare, distanță, fugă în muncă, critică, control. Însă când bărbatul îți dă răgazul să le simtă, să simtă tristețea, singurătatea, frica, furia – fără fugă, detașare sau atac, atunci își dă voie să ajungă la el. Adânc. Și devine eliberator pentru el și pentru familia lui.

Pentru tine ca femeie mesajul pe care vreau să-l comunic este, așadar, unul al înțelegerii și vindecării, nu al învinovățirii. Nici pe departe. Înțelegerea ta și a lui. Ce simți tu când cel de lângă tine trăiește un disconfort? Îi este lui confortabil să îl exprime liber, fără să te rănească sau să te agreseze? Fără teamă că va urma o ceartă? Fără frica respingerii? Sau a unui reproș? Să nu se așeze greu și apăsător din nou tăcerea dintre voi? În cuplu depindem unul de celălalt. Spațiul dintre voi doi este atât de valoros. Ce este între voi? Tensiune, un pas în spate, sau siguranță și încredere? Îți propun să observi tu ce simți când soțul sau partenerul tău de viață trăiește un disconfort. Ce trezește în tine disconfortul lui? Ce te amenință și te face să te simți în pericol? Când și cum devii reactivă, îl judeci, te simți atacată sau simți că ai tu dreptate și el greșește, că pe tine te ignoră și nu-ți acordă atenție. Cum te detașezi de ce are el nevoie sau poate, de fapt, nu știi. Încă. Când avem libertatea de a vorbi ca de la suflet la suflet, profund, fără să ne mai atacăm, protejăm, relația devine mai profundă și amândoi vă veți regăsi. Cu grijă unul pentru celălalt!

Recâștigarea forței emoționale a bărbatului este misiunea lui. Nu a ta ca femeie. Însă tu poți contribui, dându-i spațiu să și-o recapete. Pentru el și pentru amândoi.