Carte bună: 13 lucruri pe care oamenii puternici mental NU le fac
Astăzi vă recomand o carte care să vă ajute să identificați obiceiurile proaste prin care vă sabotați singuri. Este vorba de „13 lucruri pe care oamenii puternici mental NU le fac”, carte bazată pe articolul publicat pe Forbes.com cu peste 50 milioane de vizualizări. La rândul meu am primit această carte ca recomandare. Era evident că mă plângeam toată ziua despre câte-n lună și-n stele. Îmi făcusem un obicei din a vedea lucrurile prăpăstios și a combate orice comentariu referitor la negativismul meu. Pur și simplu ceilalți nu (mă) înțelegeau! În cazul meu era o modalitate de a mă proteja, doar că astfel de obiceiuri te pot aduce în pragul burnout-ului, al depresiei și la amplificarea anxietăților.
Am făcut asta până de curând, când m-au izbit câteva situații de viață neprevăzute și mi-am dat seama cât de scurtă este viața și ce puțin control avem asupra ei. Moartea subită a unor prieteni într-o tragedie pe care nimeni nu o putea prevedea m-a făcut să înțeleg că oricât aș încerca să controlez eu mediul (focusându-mă pe partea negativă), nu pot să o fac 100%. Că oricât mi-aș da eu silința să iasă lucrurile bine, există lucruri care nu sunt în controlul meu. Și, mai mult, că deși depun eforturi să fac lucrurile bine și să am o viață bună, de fapt încrâncenarea asta mă face mai nefericită, îmi consumă multă energie și rezultatele nu se văd. E vorba așadar de mindset.
Știți voi zicala aia „cum îți așterni, așa dormi”? Ei bine, cu cât te gândești mai mult și ți-e frică de coșmaruri, cu atât ele te vor bântui mai mult noaptea, ba chiar și ziua de după, gândindu-te din nou la ce vei visa în noaptea următoare. Și astfel cercul vicios al coșmarului nu se oprește și el chiar poate deveni o realitate.
Care e primul pas în schimbarea acestui mindset? Desigur, să devii conștient de obiceiurile tale, iar această carte vine cu exemple concrete în care te vei regăsi foarte ușor. Ulterior, micile schimbări de comportament propuse de autoare vor avea un impact major asupra stării tale de bine. Una din recomandările autoarei care mi-a rămas în minte este de a transforma autocompătimirea/gândurile negative în recunoștință învățându-ne propriii copii ce înseamnă recunoștința. Dacă ești părinte, de foarte multe ori ești mult mai atent la reacția copilului tău decât la reacția ta la un eveniment neplăcut. Și cu siguranță vei vrea să-l încurajezi pe copil, nu să-l adâncești și mai mult în fricile și îngrijorările lui.
Așadar, învățând să fii conștient de emoțiile tale, clarificarea propriilor valori, schimbând modul de gândire/perspectiva (adică la ce jumătate a paharului privești), crearea unui plan (pași pe care să-i urmezi când te trezești persistând într-un obicei vechi) și autodisciplina, evitarea comparațiilor cu alții și învățând despre prejudecățile tale, punând accentul pe cooperare și nu pe competiție, fără să te aștepți la rezultate imediate, iată obiceiuri prin care îți vei recâștiga puterea, îți vei înfrunta temerile și vei putea face față mai ușor dezamăgirilor, eșecurilor și obstacolelor cu care te confrunți zilnic.