Mind Education

Carte bună: 50 mari mituri despre sexualitatea umană

50 mari mituri despre sexualitatea umană – Pepper Schwartz și Martha Kempner. Cartea a apărut la Editura Trei în 2016. O recomand pentru că este un text valoros, foarte bine documentat despre sexualitate și relații romantice. Extrem de utilă mai ales pentru noi cei care trăim într-o cultură cu atât de multe prejudecăți și mituri despre sexualitate și cu atât de multe suferințe datorate pur și simplu ne-cunoașterii. Educația sexuală încă este considerată din păcate de mulți părinți și profesori ca fiind nepotrivită copiilor, să nu le furăm copilăria – spun mulți părinți și, între timp, se educă singuri, copii imaturi educă alți copii la fel de imaturi sau îi educă internetul și site-urile care promovează pornografia. Și ne mai minunăm că există atât de multă agresivitate, frustrare și probleme în viața lor emoțională. Sexualitatea este în modul cel mai profund o discuție despre viața noastră emoțională. Să nu ignorăm și să o privim cu încredere, fără rușine, jenă și frică.

Întâlnesc încă destul de mulți adulți care vin, din fericire aș spune, la terapie dar vorbesc despre impotență sau frigiditate și au convingerea că este nevoie să fie reparați pentru că au un defect sau o incapacitate. Discursul sănătos este despre siguranța în cuplu și siguranța personală, dificultățile sexuale reflectă aceste nesiguranțe sau probleme ale cuplului. Cum este dorința sexuală scăzută atât de frecventă în viața cuplurilor.

Întâlnesc cupluri care se despart sau au conflicte repetate pentru că nu își înțeleg nevoile sexuale și ale partenerului. Care cred că sexul e bun dacă întotdeauna se termină cu un orgasm simultan – în viața reală, nu în filme, când este este un accident fericit, nu ceva ce ține de performanța sexuală a bărbatului sau femeii. Sau veți descoperi în carte răspunsuri foarte bine documentate la întrebări cum ar fi cine agresează sexual copiii sau dacă ai o relație și te simți atras de altcineva înseamnă că ai o relație problematică?

O carte de bază pentru orice părinte, educator sau profesor, specialist, dar și pentru cupluri și adulți preocupați de sănătatea lor mentală, emoțională și sexuală.

Atât de complicat și totuși, atât de simplu – spun autorii. Lectură plăcută vă doresc!

>