Mind Education

Carte bună: 8 pași siguri pentru a depăși atașamentul anxios și evitant

Am citit de curând ”8 pași siguri pentru a depăși atașamentul anxios și evitant” de  Tracy Crossley.

M-a atras foarte tare titlul, pentru că stilurile de atașament reprezintă pentru mine un subiect de interes, dar pe tot parcursul cărții, am avut senzația că nu se vorbește despre stilurile de atașament. Poate pentru că, fără prea multe introduceri, autoarea trece la cei 8 pași pe care ni-i promite. Așa că, dacă nu ești deja familiarizat cu conceptul de stiluri de atașament și îți dorești să faci acest lucru, poate nu este aceasta prima lectură cu care să începi. Mi se pare mai degrabă o lectură cu care să continui.

În rest, chiar pot spune că este o carte bună, pe care o recomand oricui își dorește să își îmbunătățească relația cu propria persoană.

Au fost multe pasaje la care am lăsat un semn ca să pot reveni, pentru că mi-au plăcut.

Te-ai gândit vreodată dacă ceea ce consideri că sunt alegerile tale, de fapt pot fi niște reacții bine învățate și exersate de-a lungul timpului doar pentru că te-au ajutat să eviți niște sentimente care te sperie?

Te-ai gândit că inclusiv atitudinea de victimă, sau de martir sunt forme de evitare, de deconectare de tine și de adevăratele tale emoții?

Sau te-ai întrebat vreodată ce este cu perfecționismul tău și dacă realmente este atât de folositor și bun pe cât crezi?

Sau dacă realmente îți aduce ceva pozitiv să trăiești făcându-le celorlalți pe plac, sau căutând să rezolvi constant probleme?

Oare nu sunt ele toate forme subtile de deconectare de tine? Și spun subtile, pentru că înveți să le îmbraci atât de frumos, să pară atât de strălucitoare!

Și ce știi despre creierul tău reptilian care se chinuie să te țină în siguranță, iar pentru el asta înseamnă să creeze niște automatisme, fără să știe sau să „îi pese” că ce face nu este compatibil cu liniștea sau fericirea? El nu face diferența, așa că este de datoria ta să ieși cât mai mult de pe pilotul automat!

Ei bine, acestea sunt unele dintre subiectele cu care te vei întâlni în această carte.

Mi-a plăcut pentru că începe prin a te ajuta să deschizi ochii și să te privești ceva mai conștient ( și o face atât cu explicații, povești și experiențe personale, cât și prin exerciții propuse), ca mai apoi, să treacă la partea despre ce poți face ca să schimbi ceea ce nu te lasă să fii tu, cel autentic.

Autoarea este psiholog și coach, dar în această carte nu expune doar din experiența ei din cabinet, ci și din propria ei experiență de viață, așa că îți va fi ușor să te regăsești în ceea ce citești, fără judecată, ba chiar cu compasiune.

Spor la citit!