Mind Education

Carte bună: Adevăratul refugiu, Tara Brach

Cartea pe care am ales-o, Adevăratul refugiu. Cum să-ți găsești pacea și libertatea în inima deschisă., scrisă de psihologul clinician Tara Brach vorbește despre ce înseamnă să fii prezent cu adevărat. Tara practică meditația de la începutul carierei ei și coordonează diverse programe  de meditații.

Autenticitatea textului are cea mai mare valoare. Sunt povești de viață ale autoarei și ale studenților sau oamenilor pe care i-a întâlnit în lupta lor cu suferințele zadarnice produse de judecățile și interpretările minții. Lumea este pierdută printre gânduri. Dificultatea este aceea că suntem ancorați în gândire, este felul în care încercăm să controlăm viața. Și să trăim mai puțin. Sunt însă multe momente în viața fiecăruia, te simți rănit în relația cu cel drag sau criza existențială sau greutate în a te desprinde de o dependență, cum este o relație toxică sau ai o experiență de boală, a ta sau a unui membru al familiei, când ai nevoie de un refugiu. O criză are puterea de a ne sfărâma iluziile și a readuce dureri nevindecate în prezent. Un spațiu interior unde este liniște și unde puteam respira mai bine, un spațiu care oferea mai multe perspective.

Știați că durata normală de viață a unei emoții, timpul mediu de care are nevoie pentru a se deplasa prin sistemul nervos și prin corp este doar un minut și jumătate? După care intervine gândul și mintea care menține activă o emoție dureroasă. Cum este deprimarea sau anxietatea. Relația cu mintea noastră avem nevoie să o îmbunătățim.

Proverbul care spune că lucrurile cărora ne împotrivim sunt cele care persistă ascunde un mare adevăr. Gândul, adesea, este real, dar neadevărat (Tsokney Rinpoche).

Vă recomand lectura în momente grele, dar și când aveți curajul și îndrăzneala, cu bunătate și compasiune să vă priviți, pentru a vă înțelege mai bine.

Cartea Adevăratul refugiu. Cum să-ți găsești pacea și libertatea în inima deschisă. are, în perioada 27 aprilie – 3 mai 2017, reducere de 20% în librăriile Cărturești din Cluj-Napoca.