Carte bună: Ai umplut găletușa azi?

Recomandarea mea de astăzi se adresează cu prioritate părinților și educatorilor, dar nu numai. Este vorba de o cărticică pentru copii – Ai umplut găletușa azi? Un ghid pentru fericirea cotidiană a copiilor. – care te va ajuta atât pe tine ca adult, dar și pe copilul tău să înțelegeți cum funcționează „rezervorul emoțional”, o metaforă pentru starea emoțională pe care o avem la un moment dat.
Am început să folosesc această metaforă când fetița mea era încă mititică, dar suficient de mare să înțeleagă că mașina are nevoie de benzină ca să pornească și că, în caz contrar, motorul va merge în gol și se va strica. Nu mă pricep eu prea bine la mecanică, deși șofez de aproape 20 de ani. Dar da, mi s-a întâmplat o singură dată să rămân în pană de benzină. Am tras pe dreapta și am fost nevoită să aștept un pet cu 2 litri de benzină ca să ajung până la următoarea stație de carburanți.
Așa că mi-a fost ușor să-i explic fiicei mele ce se întâmplă când avem „rezervorul” gol. Pentru că, s-o recunoaștem, nu doar copiii au zile proaste, trântesc lucruri sau cuvinte grele, plâng sau se tânguie și nu le intri în grații nicicum!
Dar odată ce a înțeles cum se umple rezervorul, micile drame s-au rărit. Îmi putea spune dinainte să facă vreo năzbâtie că „rezervorul ei e gol”, că „are nevoie de mai multă iubire” sau că se simte tristă și are nevoie de o îmbrățișare sau, mai nou, să fie singură, „să se calmeze”. Aș zice că nu e puțin lucru pentru un copil de 5-6 ani. Mai mult, să-mi atragă și mie atenția că am rezervorul gol. Și eu nici că îmi dădusem seama! Pentru că atunci când nu ai fost învățat de mic despre emoții și cum să le gestionezi, să ai spațiu și timp să reflectezi asupra lor, să descoperi ce anume te-ar putea face să te simți mai bine, ajungi la vârsta adultă să reacționezi uneori tot ca un copil!
Cartea poate fi considerată, deci, ca un instrument folositor pentru Practica stării de bine. Să ne înțelegem mai bine cum funcționăm și ce putem face pentru o stare de bine. Să nu lăsăm la voia întâmplării starea noastră emoțională. Să nu reacționăm în funcție de comportamentele celorlalți, dar să devenim conștienți de modul în care comportamentele noastre se răsfrâng asupra celorlalți și asupra noastră.
Să descopăr această cărticică a fost o bucurie (chiar dacă, personal, aș mai adăuga niște replici). Cu atât mai mult cu cât recomandarea a venit din partea unei alte mămici. Cum ar fi să știe toți copiii din parc sau dintr-o clasă cum e cu rezervorul/găletușa asta? Cu siguranță ar fi mult mai multă înțelegere și voie bună și am avea mult mai mulți adulți în devenire mai responsabili de propria stare de bine. Așadar, tu ai umplut găletușa azi?