Mind Education

Carte bună: Anatomia Iubirii – O istorie naturală a relațiilor de dragoste și a destrămării lor

Helen Fisher, antropolog și cercetător specializat în studiul relațiilor romantice este una din autoarele pe care o recomand cu drag tuturor cuplurilor și celor preocupați de relațiile romantice. Pentru mine este o cale esențială în cunoașterea noastră. Nu totul într-o relație ține de trecut, răni sau relația cu părinții. Suntem născuți pentru a iubi. Să înțelegem și să învățăm despre iubire.

Cartea pe care v-o recomand astăzi, Anatomia IubiriiO istorie naturală a relațiilor de dragoste și a destrămării lor este o carte valoroasă pentru că aduce în discuție iubirea și suferințele din dragoste dintr-o perspectivă a biologiei și neuroștiințelor. Necesară romanticilor, dar și celor care care au nevoie să înțeleagă, să cunoască și își doresc și tânjesc după o relație de iubire satisfăcătoare. În carte autoarea explică ce se întâmplă în creierul nostru când suntem respinși, dacă suntem monogami sau nu, cum iubesc femeile și cum iubesc bărbații și o mai bună înțelegere a sexualității și vieții erotice a unui cuplu. O lectură plăcută și care aduce multă înțelegere în viața tumultuoasă adesea a traiului în doi. Mai puteți citi și De ce el, de ce ea? Cum găsești dragostea adevărată înțelegându-ți tipul de personalitate, apărută la Humanitas.

Într-o mare măsură suntem influențați de biologia noastră. Știai că personalitatea unui partener ți se dezvăluie în timp, unii psihologi susțin că după cel puțin 18 luni? După ce te familiarizezi cu el, vor ieși la iveală aspecte profunde ale personalității și caracterul? Și asta nu pentru că ascunde, minte sau ține secrete. Și că adesea este nevoie de o criză majoră pentru a-ți da seama cât de încăpățânat, inflexibil, egocentric sau generos, sensibil și înțelegător este de fapt partenerul tău?

Multe din certurile și neînțelegerile din cuplu au legătură cu această necunoaștere și neînțelegere a propriei biologii, a temperamentului. Neînțelegerile, nici pe departe nu sunt dovezi ale unei lipse de comunicare sau și mai grav, a lipsei iubirii. A necunoașterii și neînțelegerii, da. Cum ar fi rapiditatea și modul în care luați deciziile. Tu vezi imaginea de ansamblu a unei probleme, el sau ea se concentrează pe un detaliu din tot puzzle-ul. Te enervează felul de a fi al partenerului sau îl privești ca un mare beneficiu pentru tine și relație? Temperamentul nu este în întregime maleabil. Sunt și vor fi multe aspecte nemodificate pentru tine și pentru partenerul tău pe care ai nevoie să le înțelegi. Integritatea înseamnă să nu-ți tulburi identitatea, spunea Fromm.  În cuplu și în relații, pe măsură ce îți regăsești integritatea relația fie va evolua, fie va eșua. Pentru cei care sunt curioși să știe care le este temperamentul lor și al partenerului în carte veți găsi acest instrument valoros.

Lectură plăcută!