Mind Education

Carte bună: Arta sexualității

Cum este viața ta sexuală? Te-ai gândit vreodată ce mult cântărește, de fapt, sexul atât pentru starea ta de bine cât și pentru relația ta? Ți-ai pus problema cât de grăitor poate fi sexul pentru dinamica relației tale de cuplu? Emily Nagoski vorbește foarte deschis despre sexualitatea feminină în cartea sa „Arta sexualității”, sau și mai descriptiv tradus „Vino așa cum ești” (din engleză „Come as you are”). O carte în care autoarea demontează mituri și rețete despre viața sexuală a femeilor și invită la acceptare, explorare și normalizare.

Folosindu-se de știință și cercetare, Emily Nagoski arată că cel mai important factor în crearea și susținerea unei vieți sexuale împlinite nu este despre cum arăți, ci despre modul în care te simți în legătură cu corpul tău și cât de bine te cunoști. Asta înseamnă că stresul, starea de spirit, încrederea și imaginea corpului nu sunt factori periferici în plăcerea sexuală a unei femei; sunt factori principali. Autoarea scoate în evidență faptul că fiecare femeie are propria sa sexualitate unică, ca o amprentă, și că femeile variază mai mult decât bărbații pe plan biologic și sexual, mecanismele noastre de răspuns sexual și modul în care corpurile noastre răspund la lumea sexuală sunt mai diverse. Așadar, este important să nu te compari sau să te judeci în funcție de experiențele altora. 

Indiferent de provocările pe care le ai pe plan sexual, de la stimulare, dorinţă, orgasm, durere, și până la lipsa senzaţiilor sexuale, ele sunt niște mesaje că e nevoie să te cunoști mai bine, să înțelegi mai bine ce îți face plăcere. Uitându-te mai atent și curios la viața sexuală poți afla lucruri valoroase despre emoțiile tale, blocajele tale, atașament și modul în care te protejezi în relații.

Mesajul cel mai comun care a ajuns la femeile din întreaga lume care au citit cartea este „Ești normală”. Oare de câte ori neacceptarea de sine, rușinea de a te arăta într-un fel, de a cere ce știi că ai nevoie, nu te-a ținut departe de plăcerea ta și implicit de starea ta de bine? Recomand cu drag cartea pentru femeile care vor să se vadă, să se accepte mai aproape de cum sunt construite și să își găsească curajul să se arate într-un mod autentic.