Mind Education

Carte bună: Atomic Habits

Cartea bună pe care o recomand azi este una despre obiceiuri și schimbare, Atomic Habits. O cale ușoară și eficientă de a-ți forma obiceiuri bune și a scăpa de cele proaste, a autorului James Clear. O carte extrem de utilă, mai ales când îți dorești să faci schimbări în viața ta, cum ar fi să scazi în greutate, să introduci o nouă practică în viața ta sau să înveți ceva nou. O carte care vine cu multe completări valoroase la textul Puterea obișnuinței, de Charles Duhigg. Vi le recomand oricum pe amândouă pentru o mai bună înțelegere a mecanismelor din spatele propriilor reacții, obișnuințe și comportamente și, mai ales, a modului în care putem avea rezultate într-un proces de schimbare. Ceea ce mi-a plăcut în mod special a fost că autorul vorbește despre identitate ca punct cheie într-un proces de schimbare și despre rolul și forța propriilor noastre convingeri în clădirea și definirea a cine suntem noi și a ceea ce facem noi. Pentru că suntem ceea ce facem în mod repetat. Și, sigur, atunci întrebarea este, cine vrem să devenim?

Evoluția implică dezvăț, spune autorul, ceea ce înseamnă că înainte de a te uita la rezultate, ai nevoie să te observi și înțelegi în ceea ce faci în prezent. Textul este util și pentru cei care își doresc schimbări în relații, un părinte sau partener în cuplu care tânjește după o schimbare însă nu știe cum să o implementeze și să aibă și rezultate. Într-un limbaj accesibil, autorul explică de exemplu, de ce auto-controlul este dificil și de ce avem nevoie de disconfort pentru a evolua și care este calea prin care putem avea rezultatele dorite în acord cu cine ne dorim să devenim sau cum vrem să definim o relație.

Pentru mine cartea este o foarte bună resursă atât pentru a exersa și învăța obișnuințe noi, însă m-a ajutat și să înțeleg cu mai multă claritate de ce am eșuat în atingerea unor obiective personale. Și este o resursă de bază pentru proiectul Practica Stării de Bine.

Puteți citi și blogul autorului, are multe resurse, articole și studii de specialitate de care avem nevoie pentru a ne sprijini atunci când ne dorim schimbări durabile în viața noastră.

Lectură plăcută!