Carte bună: Behave – de ce facem ceea ce facem
Săptămâna aceasta vă recomand cartea „Behave” scrisă de Robert Sapolsky, profesor de biologie evoluționistă la universitatea Stanford. În cartea sa, la care a lucrat mai mult de un deceniu, Sapolsky și-a propus să răspundă la întrebarea „de ce facem ceea ce facem?” din cât mai multe unghiuri posibil. Răspunsurile sunt foarte bine argumentate științific, bazate pe cercetări, dar presărate și cu umorul caracteristic al lui Sapolsky și cu povești foarte interesante.
Modul de a povesti al lui Sapolsky este fascinant, amuzant și logic în același timp: începe prin a privi factorii care influențează reacția unei persoane în momentul exact când apare un comportament și apoi se întoarce în timp, la istoria profundă a speciei noastre și moștenirea sa evolutivă.
Astfel, prima categorie de explicații este cea neurobiologică. Are loc un comportament – bun, rău, sau undeva între ele. Ce s-a întâmplat în creierul unei persoane o secundă înainte ca acest comportament să se întâmple? Apoi, Sapolsky creionează imaginea de ansamblu în încercarea de a înțelege ce din context a declanșat comportamentul respectiv: ce imagine, sunet sau miros a făcut ca sistemul nervos să producă acel comportament? Și apoi, ce hormoni au acționat ore până la zile mai devreme pentru a schimba cât de receptiv este acel individ față de stimulii care au declanșat sistemul nervos? Până acum ne-a crescut câmpul de vizibilitate, astfel încât să ne gândim la neurobiologie și la lumea senzorială a mediului și endocrinologiei noastre în încercarea de a explica ce s-a întâmplat.
Cum a fost acest comportament influențat de modificările structurale ale sistemului nervos din ultimele luni, de adolescența, copilăria, viața fetală a acelei persoane și, nu în ultimul rând, de bagajul său genetic? Autorul ne ajută să ne extindem perspectiva pentru a cuprinde factori dincolo de controlul unei singure persoane. Ce rol a jucat cultura în formarea individului, ce factori ecologici au format această cultură? Și mai departe, înapoi la factorii evoluționiști de milioane de ani.
Rezultatul este unul dintre cele mai complexe călătorii științifice în lumea comportamentului uman încercat vreodată, o sinteză maiestuoasă care înglobează cercetări de ultimă oră din discipline diferite pentru a oferi o perspectivă nuanțată asupra motivelor pentru care în cele din urmă facem lucrurile pe care le facem – fie că sunt bune sau rele. Sapolsky se bazează pe această înțelegere pentru a răspunde la unele dintre cele mai profunde și dificile întrebări ale noastre legate de evoluție, ierarhie, concurență, moralitate, liber arbitru, război și pace.
Ce îmi place cel mai mult la această carte este complexitatea perspectivei lui Sapolsky, faptul că îmbină științele pentru a explica experiența noastră psihologică, și faptul că face asta într-un mod științific.