Mind Education

Carte bună: Bullying-ul nu e amuzant

Recomandarea mea de azi este o serie de cărți pentru copiii cu vârste între 5 – 10 ani, apărute în acest an la editura Bookzone. M-a atras cu prioritate titlul cărților. Le-am comandat imediat și bine-am făcut! Au venit exact la momentul potrivit pentru mine și fiica mea.

Seria de față abordează comportamente precum îmbrâncitul, glumele răutăcioase, excluderea intenționată a cuiva din grup, rușinarea publică, umilirea, sarcasmul, lovirea, pusul piedicii, scuipatul, trasul de păr, bârfa, minciuna etc – o varietate de moduri prin care și copiii mai mici pot experimenta bullying-ul.

Povestioarele au dialoguri foarte simple, replici exact ca cele pe care le auzim în curtea școlii, între copii, și pe care, uneori, le considerăm inofensive. Mi-a plăcut mult că textele subliniază foarte bine efectul acestor replici – retragerea, evitarea, renunțarea la anumite activități, izolarea copiilor. Sunt lucruri important de conștientizat atât de copil cât și de adult. Atât de copilul care trăiește o astfel de experiență abuzivă, dar și de copilul care manifestă un comportament abuziv.

De ce vă recomand această serie? Pentru că sunt anumite comportamente pe care și noi adulții le avem, fără să ne dăm seama. Pentru că e important să știm să recunoaștem un comportament abuziv și să luăm măsuri rapide și corecte pentru a-i pune capăt. Dar și pentru că subliniază ce rol important are adultul în aceste situații – de a-l asculta pe copil, de a-l crede, de a-i valida experiența și de a-l ajuta.

Copiii au nevoie de adulți care să-i ghideze și să-i ajute să-și rezolve conflictele. De cele mai multe ori, ei nu au suficiente resurse pentru a gestiona singuri astfel de situații. Cu atât mai mult cu cât și nouă adulților ne este greu să le gestionăm pe ale noastre – conflictele cu soțul/soția, colegii sau prietenii, și poate nu dăm exemplul cel mai potrivit.

Desigur, rămâne în discuție cum anume devii un adult de încredere pentru copil. Cel puțin prin lecturarea acestor cărți împreună cu copilul, îți poți da seama când tu însuți ai ignorat astfel de comportamente sau le-ai minimalizat efectul. Pentru că de multe ori, nici noi adulții nu sesizăm abuzul, asta și pentru că am trăit cu el și a devenit o normalitate.

Ce-ar fi ca astăzi, 13 mai, Ziua încrederii, să reflectăm mai mult la ce înseamnă să avem încredere și cum poate transformarea părinților să aibă un impact pozitiv asupra copiilor?

Pentru a afla mai multe despre cum să crești un copil care e bine, se simte văzut, auzit și înțeles, participă la webinarul gratuit cu Școala Încrederii și răspunde-ți la întrebarea “Cum îmi dau seama dacă copilul meu e bine, acasă și la școală?”.

Link eveniment: https://www.facebook.com/events/467224427715429