Carte bună: Calm. Cum să-ți găsești liniștea într-o lume stresantă și agitată

Mediul în care trăim astăzi este destul de diferit de mediul în care a evoluat creierul nostru. Creier care operează după sisteme vechi, bine întărite și înrădăcinate de-a lungul timpului. Astăzi vă recomand o carte pe care o văd foarte utilă pentru fiecare dintre noi atât în demersul de a ne înțelege pe noi înșine cât și pentru a ști cum să ne relaxăm și să facem față stresului și agitației din ziua de azi.
„Calm” este o carte scrisă de Gayatri Devi, un neurolog care se specializează în tratamentul bolii Alzheimer și al demenței. Autoarea explorează modul în care putem aborda neurologia și fiziologia mecanismelor calmului înnăscut al organismului nostru pentru a obține o mai bună sănătate, fericire și succes. Când suntem calmi, mintea și corpul nostru sunt într-o stare de conștientizare, de prezență. În această carte, Gayatri Devi ne arată cum putem să cultivăm această stare optimă mentală și fizică prin înțelegerea și utilizarea sistemului natural de relaxare al corpului nostru.
Strămoșii noștri au folosit mecanismul de luptă sau fugi pentru a se proteja de pericole și pentru a supraviețui. Astăzi, noi îl folosim pentru a face față problemelor zilnice. Corpurile noastre au evoluat să reacționeze la orice stimul distractor pentru a fi pregătite de apărare. Fie că este vorba de notificări pe telefon, de alarma de dimineață, sau un mesaj pe care îl interpretăm într-un mod mai degrabă negativ, se activează mecanismul prin care strămoșii noștri făceau față la pericole. Consecința pe termen lung este stresul cronic și o dificultate de a ne relaxa.
Într-o manieră caldă, clară și accesibilă, dr. Devi ne împărtășește povestiri din practica medicală cu pacienții ei – oameni care suferă de migrene, dureri de gât, tulburări gastrointestinale și probleme cu somnul. Cu sfaturi practice și explicații ale mecanismelor din culise, autoarea ne arată care sunt practicile sănătoase care ne pot ajuta să avem o viață mai liniștită, productivă și plăcută.