Mind Education

Carte bună: Când pielea ta e în joc

Săptămâna aceasta vă recomand cartea „Când pielea ta e în joc. Asimetrii ascunse în viața de zi cu zi”, o carte scrisă de Nassim Nicholas Taleb. Autorul și-a „pus pielea în joc” timp de 21 de ani, apoi s-a dedicat cercetării problemelor filozofice, matematice și a problemelor practice care implică probabilități. Taleb a scris în trecut și volumele „Lebăda Neagră”, „Patul lui Procust. Aforisme practice și filosofice” și „Antifragil”.

Taleb are un stil clar și pragmatic de a reda tot felul de preconcepții și credințe care au devenit implicite. Autorul nu se ferește să abordeze subiecte dintre cele mai inconfortabile și după cum recomandă și în cărțile sale, să își asume riscurile care pot apărea la deschiderea lor. De la intervenționismul militar până la modul în care se fac investițiile financiare și chiar răspândirea unor credințe religioase. În oricare dintre aceste teme discutate, Taleb pune problema în mod direct, autentic și cu intenția de a da cărțile pe față pentru a putea găsi soluții fezabile.

Autorul susține că singurul criteriu după care este necesar să analizăm orice situație pusă în discuție este disponibilitatea celui care inițiază discuția de a se implica în realitate.  Cu alte cuvinte, curajul de a-ți asuma riscuri și de a te implica cu avânt în viața de zi cu zi pentru schimbările pe care le propui. Disponibilitatea de a-ți pune pielea în joc, spune el, vine din autenticitatea, virtutea, dorința de a face bine, validitatea științifică sau adevărata credință religioasă a celui implicat. După cum spune și titlul unuia dintre capitolele cărții, „Eroii n-au fost șoarecii de bibliotecă”, idee pe care o susține pe tot parcursul cărții.

În „Când pielea ta e în joc”, Taleb analizează ideile și poveștile unor filosofi celebri, ia în calcul evenimente istorice îndepărtate, dar și situații recente și actuale. Prin această analiză directă și pragmatică, el ne arată că asumarea riscurilor, implicarea în problemele care ne privesc personal dar și în cele care nu ne afectează în mod direct, sunt atribute de bază ale celor care și-au stabilit direcția în viață.