Mind Education

Carte bună: Când. Secretele științifice ale momentului perfect

Când e momentul potrivit să te apuci de ceva? Ce decizie ar trebui să iei? Ce ar fi mai bine să faci? Când e mai bine să mergi la interviu? Dar să dai un test? Este un moment mai potrivit să mergi la doctor? Dar la tribunal? Când este optim să începi cursurile? Când lucrezi mai bine? Cum îți poți aranja mai bine treburile din timpul zilei astfel încât să nu fii epuizat la final? Cât de importante sunt pauzele și când este indicat să le iei? Cartea „Când” scrisă de Daniel Pink, apărută la editura Publica, nu ia deciziile în locul tău, dar este un sprijin și un ghid excelent care te ajută să îți planifici mai bine sarcinile și întâlnirile importante. De ce? Se pare că este o întreagă știință în spatele „momentului perfect”.

Autorul își bazează afirmațiile și recomandările din carte pe numeroase cercetări din psihologie, biologie și economie pentru a găsi căile optime pentru a îmbina starea de bine cu succesul. Atunci când ne trezim, temperatura corpului nostru este relativ scăzută și apoi începe să crească. Această temperatură în creștere intensifică treptat nivelul nostru de energie și alertă, lucru care „îmbunătățește funcționarea executivă, capacitatea de concentrare și puterile de deducție”. Pe parcursul dimineții, devenim tot mai concentrați și mai atenți, până când ajungem la un vârf al energiei. După aceea, nivelul de energie scade și, odată cu el, scade și vigilența, urmând să fie restaurate la începutul serii.

La locul de muncă, o zi ideală ar ține cont de acest flux. Așadar, ar fi bine să lucrăm la sarcini care necesită concentrare sau analiză dimineața. După-amiază, atunci când creierul nu este atât de concentrat, este numai bună pentru creație și „brainstorming”. Pink recomandă să încheiem ziua de muncă cu trei „acțiuni mici și deliberate” menite să ne ajute:

  1. Scrie ce ai realizat în ziua respectivă.
  2. Planifică ce ai de făcut mâine.
  3. Trimite un e-mail sau mesaj de mulțumire/recunoștință.

Ce îmi place foarte mult la cartea lui Daniel Pink este faptul că ia informațiile concrete din cercetări și le transpune în povești și recomandări foarte clare și pe înțeles. O carte practică, utilă și ușor de citit. Lectură plăcută!