Mind Education

Carte bună: Când spun „Nu”, mă simt vinovat

Vin astăzi cu o propunere de carte nu tocmai nou-nouță, dar mi-a plăcut, iar subiectul mi se pare esențial – ASERTIVITATEA: se numește ”Când spun Nu, mă simt vinovat” și este scrisă de Manuel J. Smith.

Autorul a fost psiholog și pionier al mișcării de promovare a antrenamentului asertivității. Organiza cursuri practice  despre asertivitate, fiind acesta un bun exemplu care susține ideea, de altfel demonstrată, că asertivitatea se învață.

Dar ce înseamnă o comunicare asertivă? Pentru că este un termen pe care îl auzim tot mai mult în jurul nostru, dar multor persoane nu le este clar ce înseamnă.

Asertivitatea este caracteristica unei persoane care își exprimă cu ușurință punctul de vedere și interesele, fără anxietate și fără să le nege pe cele ale altora. Adică o persoană conștientă de nevoile și limitele ei și conștientă de dreptul de a și le exprima.

Adică în loc să spun: „m-am săturat, niciodată nu mă asculți când vorbesc cu tine!”, aș putea să spun ceea ce vreau cu adevărat să transmit: „pentru mine este important să fii prezent/ă când vorbesc cu tine, în felul acesta simt că îți pasă”. Sau în fața unui comentariu de tipul „dacă nu mergi cu mine, înseamnă că nu îți pasă de mine”, în loc să merg, fără să îmi doresc, simțindu-mă morocănos și acumulând furie, aș  putea răspunde spunând „știu că îți face plăcere să  petrecem timp împreună. Și mie îmi place, dar astăzi am deja alte planuri și nu pot să merg cu tine”.

Învățarea asertivității, ajută astfel la eliminarea unor sentimente precum anxietatea, furia, impotența, tristețea și până la urmă ne ajută să avem o relație mult mai sănătoasă cu noi și cu cei din jurul nostru.

Această  carte ne prezintă, chiar din primele pagini, ceva ce mie mi-a plăcut atât de mult încât mi-a trecut prin minte că aș vrea să împărtășesc cu toată lumea: Declarația drepturilor asertive. Iar mai departe, capitol după capitol, descoperim ce însemnă asertivitatea, cum o putem practica în tot felul de situații, până când ajunge să fie parte naturală din comunicarea noastră; cum să facem față manipulării și criticii, cum să îi ajutăm și pe cei din jurul nostru să devină mai asertivi, cum să fim asertivi când vine vorba despre sexualitate și, extrem de important, întâlnim multe, chiar foarte multe exemple de situații și discuții, pentru a înțelege și a putea aplica lucrurile învățate.

Așa că recomand cu căldură această carte care, foarte probabil, te va ajuta să schimbi modul de a comunica.