Carte bună: Capcana fericirii

O carte scrisă de Russ Harris, clinician pasionat de viață și vindecare, creează un spațiu de reflectare și schimbare din perspectiva capcanei ascunse de căutare a fericirii cu orice preț. Scrierea cărții a plecat de la observarea prezenței covârșitoare a dificultăților asociate cu anxietatea, depresia și stresul. Evadarea din captivitatea propriei minți este abordată cu o atitudine de conștientizare, deschidere și concentrare. Acestea sunt caracteristici ale stării de mindfulness, deprinderi ce ni le putem dezvolta citind și practicând pe baza cărții.
Călătoria de observare și schimbare este structurată în trei părți. În prima parte, aflăm mai multe despre cum făurim capcana fericirii și de ce rămânem prizonieri în ea. Pentru a o dezamorsa, avem nevoie să înțelegem cum funcționează mecanismul. În a doua parte, învățăm cum să ne tratăm toate trăirile, indiferent de valențele pozitive sau negative, ca pe niște musafiri ce pot contribui la dezvoltarea noastră, chiar dacă uneori pot fi percepuți ca “nepoftiți”. Partea a treia ne ajută să construim o viață plină ce presupune vitalitate, sens, satisfacție, fără a mai fugi de negativ și de neîncrederea în propria abilitate de a le face față.
Extrem de prețios la această lectură am găsit îmbinarea informațiilor validate științific cu exerciții practice și chestionare. Autorul reușește să creeze un fond de acceptare, deschidere și motivație pentru un proces personalizat de transformare. Adesea spune să nu-l credem pe cuvânt, ci să experimentăm tehnicile și să alegem ce se simte mai potrivit pentru noi.
Această aventură de a construi o viață bogată și cu rost, se sprijină pe șase principii din terapia bazată pe acceptare și angajament:
1.Dezamorsarea
Ne raportăm la gândurile tulburătoare (de ex. cele limitative sau auto-critica severă) ca la ceea ce sunt de fapt, doar gânduri, nu realități. Le lăsăm să-și urmeze cursul precum norii de pe cer, fără a ne împotrivi sau a le evita.
2. Expansiunea
Similar cu acceptarea, oferim loc emoțiilor și senzațiilor neplăcute fără să le suprimăm. Vom descoperi că ne vor supăra mai puțin.
3. Conectarea
Contactul cu momentul prezent înseamnă să ne lăsăm absorbiți de ceea ce facem și să fim ancorați în ceea ce este acum, în detrimentul regretelor spre trecut sau a îngrijorărilor spre viitor.
4. Eul observator
Există un miez în noi asemenea unei esențe. Ea rămâne neschimbată și de neatins, după ce conștientizăm că toate gândurile, emoțiile, senzațiile sunt periferice și într-o continuă schimbare.
5.Valorile
Ce este cel mai înrădăcinat și natural în sufletul nostru, putem exprima în exterior prin alegeri. Astfel, alegem să acționăm în fiecare zi, în direcția a cum am vrea să fim noi și viața pe care o trăim.
6. Angajamentul la acțiune
Ne exprimăm valorile prin acțiuni concrete, eficiente și plănuite, indiferent de câte ori dăm greș sau rezultatul imediat nu este pe măsura așteptărilor.
Loialitatea față de propriile valori și crearea spațiului pentru senzații neplăcute se regăsesc în acest citat. Îl putem folosi ca reminder mental, ori de câte ori simțim că ne-am îndepărtat de noi:
“Să am curajul de a rezolva problemele care pot fi rezolvate, seninătatea de a le accepta pe cele care nu pot fi rezolvate și înțelepciunea de a le deosebi unele de altele.”
Prezentul este ce avem mai sigur și mai de preț, așadar vă invit să îl trăiți în mod conștient și cu recunoștință.