Carte bună: Capcana narcisismului
V-ați întrebat probabil minim o dată în viață ce îi determină pe unii oameni din viața voastră să caute cu orice preț excelența, să cerșească mereu atenție și laude, să înnebunească de furie sau să tacă în mod subit și să devină absenți, să se simtă jigniți din nimic sau „să tragă sforile” pentru a obține cu orice preț ceea ce își doresc. S-ar putea ca în aceste cazuri să fi avut de-a face cu forme ale unui narcisism. Desi în dozajul potrivit, o parte din ceea ce numim popular narcisism este esențial pentru dezvoltarea unei stime de sine sănătoase, pentru performanță și creativitate, dar în supradoză, el devine cauza patologiilor, nevrozelor, lăcomiei, conflictelor și rupturilor dramatice. Narcisicul nu este numai acela care se consideră (vrea să pară) excepțional și care are nevoie de laude ca de aerul pe care îl respiră, ci poate fi și cel care te vlăguiește de energie, cel care este mereu o victimă a celorlalți, cel ce suferă ascuns și în tăcere și, în cel mai grav caz, sociopatul sau psihopatul. Cum îi recunoaștem așadar pe narcisici, cum le aflăm motivațiile și, mai ales, cum putem să gestionăm relația cu ei sau cum să ne ferim de ei?
Cartea: ”Capcana narcisismului. Îndrumar de cunoaștere a naturii umane și de autocunoaștere” (Editura Trei, 2018) ne spune despre tot ce trebuie să facem pentru a conviețui într-un mod sănătos cu narcisicii, inclusiv cele 10 reguli de abordare – de la oglindire și stabilirea de limite la eliberarea de sub aura lor și lauda rezervată, ponderată.
Reinhard Haller, autorul cărții, medic și psihoterapeut austriac, este unul dintre cei mai celebri psihiatri judiciari din Europa și este autorul unor cunoscute cărți dedicate patologiilor psihice, adicțiilor, sinuciderii și psihiatriei criminalistice.
Din carte aflăm despre strălucirea și suferințele eului grandios, despre ce este narcisismul.
Autorul ne explică despre aroganța, vanitatea, isteria și lăcomia permanentă a narcisicului, despre sinele narcisicului care poate duce la „răul personificat sau narcisismul malign” tulburarea de personalitate narcisică dar și despre terapia tulburărilor narcisice.
Citim despre cum copiii răsfățați și tirani nepăsători ajung narcisici, adică despre cauzele și apariția narcisismului. De la reacția ofensată, la delir de grandoare sau cauzele patologiei narcisice, uneltele de tortură narcisică sau hărțuire, urmărire, procesomanie și scrisori anonime.
Aflăm totodată și cum ne dăm seama când reacționăm narcisic și ce reacții pot fi considerate narcisice. De asemenea, intrăm în universul persoanelor afectate de narcisism, efectele secundare și consecințele: frustrare, depresie, însingurare și suicid atât la persoana narcisică cât și la persoanele afectate de narcisismul celuilalt (partener, superior, mentor). Despre cum „Domnul si doamna Narcis se iubesc și se urăsc în aceeași timp sau infernul relațional narcisic” și poate și mai important, despre reguli de relaționare cu acest timp de personalitate.
Am citit cartea pe nerăsuflate și cu creionul în mână. Mă întâlnesc tot mai des în activitatea de zi cu zi cu părți mai funcționale sau nefuncționale ale narcisismului în terapia cu clienții mei, iar cartea mi s-a părut cel mai complex și cuprinzător îndrumar pentru ceea ce are nevoie o persoană să știe despre narcisism: cum recunoști părțile bune și părțile nocive, cum te protejezi, cum faci diferența dintre reacții narcisice și narcisism patologic, cum apare narcisismul și în ce fel se manifestă în relații profesionale sau personale.