Carte bună: Cartea banilor
Unul dintre elementele fundamentale pentru funcționarea noastră, atât personală, relațională cât și comunitară, sunt banii. În căutarea unor răspunsuri despre implicațiile practice si emotionale ale banilor în viață noastră, am descoperit pe rafturile unei librării cartea lui Kabir Sehgal (autor, compositor, bancher si expert financiar)
Sunt multe studii și abordări care au încercat de-a lungul timpului să ne ofere o mai bună înțelegere a cestui element care stă (în prezent) la baza schimbului dintre oamani. Unele studii arată că banii ne influențează profund gândirea, alegerile, motivația, calitatea vieții și modul în care relaționăm unii cu ceilalți. Altele au analizat impactul banilor asupra fericirii (și da, banii produc fericire). Cercetări din domeniul neuroștiințelor au arătat faptul că banii au cel mai profund efect asupra creierului. De fapt, cercetătorii, în cadrul experimentelor, au concluzionat că atunci când vine vorba de bani, suntem primitivi în reacții. Nici observarea unor imagini plăcute, cum ar fi corpuri nud sau extrem de neplăcute, cum ar fi cadavre, nu activează creierul la fel ca banii. Indiferent de categorie (bogat, sărac și la mijloc) banii au o greutate pentru toți. Majoritatea cunoaștem implicațiile banilor, în special atunci când ne gândim la politică, planul profesional, sau divorțuri. Totuși, deși banii pot produce multe beneficii, sunt de asemenea un factor important în unele tulburări emoționale, precum anxietatea, depresia, insomnia, dependențele, precum și asupra unor comportamente anti-sociale, cum ar fi abuzul și manipularea. Abordarea lor în mod echilibrat este esențială pentru o viață trăită cu sens, bucurie și altruism.
Inițial mă așteptam ca această carte să fie una cu tentă preponderent economică și financiară, în schimb textul este mult mai profund de atât. Autorul a structurat capitolele pe trei zone: Mintea (Originele unei idei), Corpul (formele material ale banilor), Sufletul (un simbol al valorilor). Un fel de Eat, Pray, Love economic (NY times). Promisiunea lui Sehgal este că fiecare capitol stârnește curiozitatea și introspecția. Textul include cercetări științifice, o istorie a formelor de schimb, o abordare multidisciplinară, prin care ne ajută să înțelegem mai departe de factorul pragmatic al banilor, și anume naturalețea cu care este realizat schimbul de către toate vietățile de pe pământ.
Cartea banilor este atât o discuție profundă și informative cu privire la bani, cât și o fascinantă abordare a naturii umane și a funcționalității minții umane. Stimulează întrebări, amintiri, schimbă credințe și lărgește viziunea cu privire la valori.
Și totuși, care este secretul banilor?