Carte bună: Câteva motive să iubești viața
Cartea bună pe care am ales-o azi este mărturia unui scriitor – Matt Haig, a experienței lui personale cu depresia și anxietatea și a modului în care a reușit să-și recâștige iubirea de a trăi. Câteva motive să iubești viața este o carte valoroasă și pentru că reduce stigma asociată cu depresia și anxietatea și ,sper, să-i încurajeze pe cei care trec printr-un moment de suferință emoțională să ceară ajutor și să vorbească despre ceea ce trăiesc fără rușine, vină sau neputință. Am ales cartea și pentru a susține proiectul Practica Stării de Bine pentru că avem atât de multe de învățat unii de la ceilalți. Cartea, firesc, nu înlocuiește terapia, însă ajută mult să-ți dea idei pentru a-ți crea acele rutine care să te țină în viață și să te sprijine să trăiești din ce în ce mai sănătos emoțional. Să iubești viața.
Autorul vorbește despre călătoria lui prin tenebrele depresiei și anxietății, ce a făcut să se ajute și ce a înțeles el despre viață și sănătate mentală trăind această experiență. Ce l-a ajutat, spune el, uneori, să se simtă mai bine, de la scris, citit, yoga, alergat, respirat, meditații, soare, somn, mâncare sănătoasă. Spune „uneori” pentru că nu sunt rețete universal valabile. Însă este un efort conștient de a ieși la lumină. Care este lista ta de lucruri care te ajută? Ce îți face bine mental și emoțional, care sunt „armele” tale? Ce te face să te simți mai rău? Ce motive ai să iubești viața? Cum ar fi să ai aceste liste chiar acum? Cum vrei să trăiești? „Fii blând cu tine. Muncește mai puțin. Dormi mai mult.” Sau „Nu te uita la televizor din întâmplare.”
Care sunt practicile tale? Sunt atât de valoroase și atât de utile mai ales atunci când tristețea îți întunecă gândurile și nimic nu pare să te ajute. Eu am un carnețel pe care îmi notez ce îmi face bine, ce mă reîncarcă atunci când îmi e greu, ce înțeleg despre mine și mă ajută să-l deschid când pare că nimic nu m-ar scoate dintr-o stare de tristețe. Am învățat că pot să fac yoga și acasă, să meditez indiferent de cum mă simt, să ies la o plimbare chiar dacă nu am nici un chef și să vorbesc cu oamenii dragi, să stau aproape de ei deși simt așa de„natural” să mă închid în mine și să mă retrag în bârlog.
Lectura cărții vă aduce și o îmbogățire a practicilor zilnice de grijă pentru sănătatea voastră mentală. Carnețelul sau jurnalul personal vă este un martor atât de valoros. Să-l folosiți cu încredere!
„Adu-ți aminte că secretul vieții pe pământ este schimbarea. Mașinile ruginesc. Hârtia se îngălbenește. Tehnologia rămâne în urmă. Omizile se transformă în fluturi. Nopțile se transformă în zile. Depresia pleacă.”
Vă invit să urmăriți și video-urile create din această izbândă a vieții: