Mind Education

Carte bună: Comunicarea defectuoasă. Abordarea eficientă a discuțiilor

Cartea bună de azi este una pe care o așteptam de mult să fie tradusă, este un instrument pe care îl folosesc în multe din programele pe care eu și colegii mei le oferim companiilor care au dezvoltat programe de wellbeing și cu multe cupluri – Difficult Conversations: How to Discuss What Matters Most – Douglas Stone, Bruce PattonSheila Heen (2010), în traducere la noi, Comunicarea defectuoasă. Abordarea eficientă a discuțiilor.

Conversațiile dificile sunt una din marile provocări ale relațiilor în cultura românească. Blamarea celuilalt, neasumarea responsabilității, agresivitatea în relații sunt parte din modul în care mulți dintre noi am funcționat și trăit. Frica de a iniția o discuție dificilă, teamă de pierdere a relației, frica de judecată, bârfa, evitarea conflictelor și lipsa de empatie fac ca multe discuții dificile să nu aibă loc sau să fie doar despre reproș și critică. Câte relații nu s-au rupt datorită acestei neputințe și neștiințe de a avea o conversație dificilă, în care amândoi s-ar fi simțit ascultați și înțeleși?

Cartea o recomand tuturor – femei, bărbați, părinți, profesori, pentru cei preocupați de relația lor de cuplu, relația cu colegii, cum să-i învățăm pe copii să-și construiască relații bune, de încredere, deschise și să vorbească despre ceea ce au nevoie fără să interpreteze intențiile celuilalt.

O carte foarte valoroasă pentru că ne oferă un instrument practic, esențial pentru fiecare dintre noi de relaționare sănătoasă, dincolo de sfaturile adesea inutile cum ar fi  Fii asertiv, spune ce simți, comunică mai eficient etc.

Autorii au o perspectivă valoroasă și asupra modului în care poți primi feedback-ul negativ, o carte pe care v-o recomand, mai ales că mulți dintre noi am fost crescuți cu o mare sensibilitate față de feedback negativ sau cu critică și atac la persoană.

Ar fi grozav ca astfel de instrumente să fie prezente în școli, în companii și cu toții să avem o practică asumată de relaționare sănătoasă.