Carte bună: Configurați pentru iubire, Stan Tatkin
Cartea pe care o recomand azi este un text al unui terapeut de cuplu pe care îl apreciez, Stan Tatkin, Configurați pentru iubire. Construiește o relație trainică înțelegând structura mentală și stilul de atașament al partenerului tău. Prima recomandare din colecția Cărțile cuplului, un proiect inițiat de Cărturești Cluj în parteneriat cu Mind Education Health și Școala pentru Cuplu. Cartea a apărut la editura Herald.
Este o carte pe care o recomand tuturor cuplurilor din mai multe motive. Este un text ușor de citit pentru oricine este interesat de relații și viața de cuplu. Informațiile din domeniul neurobiologiei, psihofiziologiei și psihologiei sunt extrem de valoroase. Aleg cărți care au o bază științifică bine fundamentată și care, din experiența mea, ajută partenerii să înțeleagă ce se întâmplă cu ei. Scopul pentru mine este o relație conștientă a fiecăruia cu el însuși, dar și în cuplu.
O carte ușor acceptată de bărbații și femeile care au nevoie de structură, logică, sens în explicații, dar și soluții. Să știm ce avem de făcut concret pentru a ne fi mai bine. De ce ne rănim unul pe celălalt? De ce ne certăm pe aceleași subiecte? De ce ne înțelegem bine și, totuși, avem și momente în care țipăm sau ne rupem unul de celălalt, deși ne iubim? Acele momente în care simțim că nu ne mai putem controla. Cartea oferă soluțiile practice în momente dificile, conflictuale. Din fericire, dacă înțelegeți cum funcționează partenerul d-voastră și pe d-voastră, o să vă fie mult mai ușor să reacționați fără să-l atacați pe celălalt. Din experiența mea, partenerii conștienți dintr-un cuplu conștient au mult mai multe șanse să reacționeze diferit și să se înțeleagă unul pe celălalt. Teoria atașamentului despre care vorbește autorul, explicată pe înțelesul cuplurilor, numindu-le ancore (atașament stabil), insule (atașament evitant) și valuri (atașament ambivalent), ne ajută să înțelegem ce se întâmplă când simțim nesiguranță în relația cu partenerul și ce am putea face diferit în locul unei atitudini pline de reproșuri, critică, retragere sau detașare. Vestea bună este că înțelegând mecanismele noastre de funcționare explicate de Stan Tatkin, putem avea și discuții dificile cu partenerul fără judecăți, atac prin critică sau reproș și retragere a afecțiunii sau tăcere. Ce am apreciat eu foarte mult la acest autor și text este că aduce în discuție nevoia de a ne simți în siguranță alături de partener. Putem avea încredere în noi și în cel de lângă noi dacă ne simțim în siguranță.
O altă întrebare la care răspunde autorul este cum să rămânem conectați unul cu celălalt când viața de zi cu zi este încărcată și uneori obositoare și stresantă. Sau cum putem reînsufleți dragostea și iubirea în cuplu și să prevenim rupturile și distanța. „Ne este bine împreună, dar nu mai suntem îndrăgostiți unul de celălalt, nu mai există pasiune.”
Un text valoros pe care vi-l recomand cu multă încredere pentru că îmbină știința pe înțelesul nostru și oferă soluții practice acolo unde multe cupluri au credința că nu se mai poate face nimic.
O viață bună în doi vă doresc! Iubește și fii iubit!