Mind Education

Carte bună: Conștient. Știința și practica prezenței

Lumea modernă este plină de distrageri. Când nu lucrăm sau nu ne ocupăm de treburile noastre zilnice, petrecem timp pe rețelele sociale sau găsim ceva de urmărit pe Netflix. Și când nu facem asta, ne gândim la problemele și grijile noastre. Navigăm adesea prin viață pe pilot automat, petrecem prea puțin timp în prezent și uităm să apreciem ceea ce este chiar în fața noastră.

Daniel Siegel a scris „Conștient: Știința și practica prezenței” pentru a demitiza practica mindfulness pentru cei care nu au încercat-o încă. Dacă de multe ori vă întrebați de ce o anumită prietenă face yoga sau meditație și la ce se referă când vorbește despre „conștientizare” sau „conexiune minte-corp”, aceasta este o carte pe care să o puneți pe listă. Autorul practică mindfulness și lucrează ca psihiatru și îmbină ideile din propria sa experiență contemplativă cu descoperirile științifice. În plus, are talentul de a explica procesele neuropsihologice complicate într-un mod accesibil.

Veți găsi o mulțime de lecții profunde în „Conștient. Știința și practica prezenței”: cum să-ți folosești simțurile pentru a vedea mai clar ceea ce se întâmplă în jurul tău; de ce te ajută practicarea compasiunii; modul în care meditația poate ajuta la ruperea ciclurilor de dependență.

Oamenii de știință și cercetătorii au descoperit recent un adevăr cunoscut demult de yoghini: meditația este minunată pentru minte și corp. Nu numai că stimulează sistemul imunitar și încetinește procesul de îmbătrânire; de asemenea, oferă un sentiment de echilibru și bunăstare mentală. De ce? Creierul și corpul sunt strâns conectate. A avea grijă de unul îl ajută pe celălalt. 

Ce îmi place cel mai mult la cartea „Conștient: Știința și practica prezenței” este modul în care autorul îmbină studiile și cercetările cu practicile concrete de mindfulness. Sunt multe mituri și informații în jurul acestor practici și cred că știința ne poate ajuta să le mai așezăm.