Mind Education

Carte bună: Copilul și spiritualitatea. Noua știintă a parentajului pentru o viață împlinită și sănătoasă

2991O autoare și o carte (ed. Trei) pe care le recomand cu drag părinților, profesorilor, dar și psihologilor. Lisa Miller aduce, din fericire, în discuție nevoia copilului de spiritualitate și spațiu spiritual în această lume mult prea concentrată pe individualism, consum, perfecționism și succes.

O lume care, literalmente, a crescut copii din ce în ce mai deprimați și cu un accentuat sentiment de îndreptățire, mai puțin empatici, cooperanți, calzi și atenți. Copiii și adolescenții sunt profund spirituali însă, din păcate, părinții acordă prea puțin timp și atenție nevoilor lor spirituale firești: Care este sensul vieții, rostul ei?, Crezi în Dumnezeu?, Te rogi când ai o problemă sufletească grea?”. Pentru a-și defini individualitatea – cine este el, diferit de tine, ca părinte –, copilul și adolescentul au nevoie de momente de reflecție. Or, reflecția e un travaliu intelectual și emoțional dificil, de aceea are nevoie de tine, ca părinte, să îi fii alături.

Spiritualitatea este fundamentală pentru starea noastră de bine. Știința și spiritul contribuie, deopotrivă, la creșterea armonioasă a copilului. Ambele ne modelează felul în care percepem și înțelegem lumea. Autoarea vorbește de faptul că suntem inerent genetic spirituali. Aceasta este spiritualitatea noastră genetică, spune ea: Ne ivim pe lume cu o capacitate nativă pentru transcendență, cu o spiritualitate naturală. Spiritualitatea stă la baza naturii noastre biologice și este distinctă față de religie.

Miller mai oferă, în afara explicațiilor științifice, și o serie de recomandări practice pentru părinți, extrem de utile și ușor de înțeles și aplicat: Tăcerile lungi și afectuoase lasă curs liber conexiunii sau Creați-vă propriul spațiu interior pentru a vă trăi cele mai profunde valori, crearea acestui spațiu ne permite acordarea mai sensibilă cu copilul. Realist vorbind, obosim foarte mult și avem nevoie să ne repunem în ordine viața interioară de câteva ori pe zi, intrând conștient și conectându-ne cu noi înșine.

Așadar, o lectură de suflet, valoroasă pentru tine ca părinte. Pentru mine mesajele și textele autoarei Lisa Miller mi-au plăcut în mod deosebit și a fost o bucurie să văd cartea și în librăriile noastre, accesibilă părinților din România. Și asta pentru că văd aproape zilnic mult prea mulți copii deprimați și fără un rost și sens. Dureros.

Însă este în puterea noastră să trăim diferit. Să dăm vieților noastre semnificație, esență, fundament. Să trăim fiecare zi cu rost și sens, și copiii noștri să simtă profund asta.