Mind Education

Carte bună: Copilul tău. Părinții tăi. Tu

Copilul tău. Părinții tăi. Tu de Ioana Chicet-Macoveiciuc este o carte scrisă cu precădere pentru mame. O carte densă, intimă și plină de istorii personale, scrisă parcă sub forma unei lungi scrisori de căutare interioară, apreciere, vindecare și încurajare din partea autoarei pentru fiecare femeie, mamă, care se va cufunda în lectura acestor pagini.

”Copilul tău. Părinții tăi. Tu” nu cuprinde doar recomandări de folos în educația copiilor ci mai ales cuprinde povestea unei familii cu trei generații în Romania comunistă și postrevoluționară, o călătorie personală plină de emoție, în care e ușor să te regăsești ca adult, părinte, cu bune și cu rele, cu lacrimi de râs dar și de plâns, cu nostalgie, dor și recunoștință. Un volum plin de onestitate ce descrie experiența unuia dintre cele mai complexe și dificile subiecte: cum suntem ca părinți și cum ne îndrumăm copiii în viață. O carte scrisă cu speranță, care structurează explică tot ce este important despre universul complex și fragil al copiilor dar și despre trăirile unei mame pe tot acest parcurs.

Mi-a plăcut foarte mult accentul pe care îl pune autoarea pe importanța descoperirii propriei povești de viață și asupra vindecării rănilor din trecut, pentru că asta ne ajută să ne cunoaștem în profunzime, să ne iertăm și să ne iubim, făcându-ne părinți mai buni, adulți mai conștienți de nevoile noastre și fericiți. ”Am adunat în această carte tot ce am învățat în nouă ani de când sunt mamă și am descris drumul greu al vindecării mele după mulți ani de terapie, în speranța de a le fi de folos tuturor mamelor care, ca și mine, trăiesc cu îndoiala că nu se descurcă prea bine, dar și cu dorința imensă de a-si călăuzi copiii pe drumul cel bun în lume. Lor vreau să le transmit că totul va fi bine, că se descurcă atât cât e omenește posibil și că sunt extraordinare”. ”Am scris despre frică, despre durere și despre râs, despre terapie, despre crize de furie, despre depresie, despre strategiile mele de supraviețuire când mi-e greu, despre somn și mâncare, despre limite și reguli. O să observi însă că în fiecare capitol despre copiii noștri, cel mai mult e vorba despre tine, despre noi, părinții copiilor noștri.” – Ioana Chicet-Macoveiciuc

În carte citim mult despre: nevoile copiilor de atenție despre de ce nu prea știu să aștepte, nu au răbdare, nu înțeleg că noi avem și altceva de făcut. Despre cum prea multe reguli îl fac pe cel mic să se simtă îngrădit și complet lipsit de control, iar asta îl frustrează. Prea mulți de NU sau lipsa lui NU au același efect. Lipsa regulilor necesare îl dezorientează și-l obosește pe copil. Schimbările în familie sunt greu de gestionat de cei mici, pentru că aduc nesiguranță și confuzie. Aflăm informații despre cum să gestionăm crizele de furie după ce se naște fratele mai mic, după ce începe grădinița, când e pandemie, când mama reîncepe munca, când bunica se întoarce la ea acasă. Toate aceste ghidaje legate de parenting sunt valoroase în primul rând prin talentul și abilitatea autoarei de ale prezenta, de fiecare dată recurgând în primul rând la exemplul din propria familie cu cei doi copii.

Una peste alta, “Copilul tău. Părinții tăi. Tu” e o carte ce te provoacă foarte mult la introspecție. O carte ce te bântuie o vreme, atât cât e nevoie să recunoști în tine toate acele lucruri ce erau ascunse bine. Naturalețea firului descriptiv, empatia, spiritul jovial și apropierea de cititor cred că sunt cele care fac ca textele Ioanei să fie atât de personale și totodată iubite de cei ce o citesc.