Carte bună: Creierul fericit
Cartea „Creierul fericit”, scrisă de Rick Hanson, îmbină explicațiile din neuroștiință cu strategii și aplicații practice, la îndemâna tuturor, pentru a dezvolta abilitatea de a găsi fericirea în fiecare zi. Printre informațiile de specialitate, găsim presărate experiențe specifice din viața autorului, care oferă autenticitate și valoare datelor științifice.
Prima parte explică într-un mod clar mecanismele evolutive ale creierului uman și modul în care a apărut înclinația spre negativism (tendința de a da mai mult credit evenimentelor negative). Totodată, aflăm efectele negative ale stresului prelungit, de ce este dificil să rămânem conectați cu imaginea de ansamblu atunci când suntem provocați și primim informații valoroase despre cum putem inversa balanța către a simți mai multă bucurie și a face față experiențelor negative mai ușor.
În continuare, informațiile prezentate se focusează mai mult pe latura practică, prin exerciții detaliate care au ca scop concentrarea asupra pozitivului și întărirea experiențelor de acest gen. Lucrurile frumoase din jurul nostru pot fi observate zilnic, însă este nevoie de efort conștient, de o practică neîncetată pentru a trăi cu totul experiențele plăcute, a le savura și a simți recunoștință cu privire la acestea.
Cum ar fi ca data viitoare când te bucuri de o masă în oraș cu prietenii tăi, să îți iei câteva momente de prezență și atenție focusată pe experiența pe care o ai. Să îți permiți să te conectezi cu toate simțurile: să observi tot ce te captivează din punct de vedere vizual, să inspiri aerul curat la care ai acces și să apreciezi atingerile oamenilor dragi pe care îi ai alături. Extinzându-ne la un nivel macro, cartea despre asta vorbește.
Atât experiențele negative, cât și cele pozitive sunt parte din viața noastră, iar această lectură nu ne încurajează să le ignorăm pe primele, ci doar să ne antrenăm creierul pentru a fi mai receptiv și a se întoarce mai ușor la starea de armonie și echilibru.