Mind Education

Carte bună: Cultivarea lucidității

Cultivarea lucidității – Un ghid practic pentru atingerea stării de pace interioară într-o lume tot mai agitată. Mark Williams și Danny Penman. 2015. Mark Williams este și co-autorul unui alt text valoros „Exerciții de meditație pentru depășirea depresiei – eliberarea de nefericirea cronică”. Ambele un sprijin real pentru a recâștiga confortul și controlul asupra stării de bine și, mai ales, asupra minții și gândurilor care adesea sunt sursa principală de suferință.

Autorii ne propun un program de Cultivare a Lucidității de 8 săptămâni, cu exerciții și recomandări practice utile și dovedite ca fiind eficiente pentru momentele de epuizare, depresie sau anxietate. Dacă ne gândim că depresia devine a doua cauză a problemelor de sănătate a adulților, este o motivație puternică pentru dezvoltarea abilităților de a fi mai conștient și lucid. Meditație, nu antidepresive ne recomandă cei doi autori.

Programul a fost testat și este util mai ales pentru persoanele care au recăderi ale depresiei și anxietății și vor să-și redobândească confortul și relația cu propria lor minte. Ceea ce știm este că gândurile sumbre ne reduc capacitatea de a rezolva problemele și sunt complet inutile în ce privește rezolvarea dificultăților emoționale. Și ne confruntăm cu toții adesea cu stări și trăiri pe care le percepem inconfortabile și pe care le evităm prin fuga în gânduri. Gânduri care devin ele însele problema, nicidecum soluția. Un alt beneficiu al programului de cultivare a lucidității este îmbunătățirea stării fizice de sănătate, autonomia și rezistența psihică.

Vă recomand cartea ca un instrument de îmbunătățire a stării de bine. Luciditatea, cum spun și autorii, nu înseamnă detașare, ci o trăire profundă a vieții, atașamentul față de viață.

Cartea Cultivarea lucidității are, în perioada 13 – 19 iulie, reducere de 20% în librăriile Cărturești din Cluj-Napoca.

Lectură plăcută!