Mind Education

Carte bună: Cum să îți îmbunătățești relația de cuplu fără să vorbești despre asta

O carte scrisă de Dr. Patricia Love –  profesor și psihoterapeut licențiat pentru terapia de cuplu și familie, psiholog clinician și supervizor aprobat în Asociația Americană pentru Terapie de  Familie și Cuplu; Dr. Steven Stosny – cercetător și profesor de multă vreme în lumea psihologiei, care și-a dedicat o mare parte din viața sa profesională cercetării, înțelegerii și tratării abuzului emoțional și intervențiilor eficiente împotriva acestuia.

Observ în practica mea din cabinet cum cele mai multe cupluri vin cu afirmația că principala lor problemă este comunicarea. Cei doi autori subliniază în această carte ideea că dragostea nu înseamnă o comunicare mai bună, ci dragostea înseamnă conexiune emoțională. Cercetările spun că 80% dintre cei care au divorțat spun că s-au despărțit din lipsă de coumnicare, dar de fapt, au o comunicare precară tocmai pentru că sunt deconectați emoțional. Singurătatea deconectării este în centrul tuturor certurilor sau chiar al tăcerilor apăsătoare – explică cercetătorii. 

Cartea are două părți. 

Partea 1 este o analiză asupra exact acestei idei de pierdere a conexiunii dintre partenerii unui cuplu. Apropierea emoțională se întâmplă atunci când cei doi parteneri ai cuplului își dau voie să fie vulnerabili unul în fața celuilalt, doar că diferențele care stau la baza vulnerabilităților masculine și feminine sunt biologice și prezente de la naștere. Fetele se nasc cu o mai mare sensibiliate la izolare și teamă; băieții se nasc cu o mai mare sensibiliate la excitabilitate și rușine. 

Bărbații și femeile se confruntă cu două emoții puternice, inconștiente: frica și rușinea. Și totuși, spun cei doi cercetători, nu diferențele noastre înnăscute cu privire la frică și rușine ne îndepărtează, ci modul cum le gestionăm. 

Cultura în care creștem și nevoia de socializare au stabilit stereotipuri diferite de a disciplina copiii:

Acest cerc vicios este descris în prima parte a cărții, cu multe date din cercetări, cu explicații detaliate despre reactivitatea la frică și rușine.

În cea de-a doua parte a cărții, cititorii sunt învățați să transforme frica și rușinea din relația lor în compasiune (pentru sine și pentru partener) și înțelegere. Cum? Prin aprecierea diferențelor, prin admirarea perspectivelor unice. Autorii spun așa: bărbații trăiesc pe marginea unei prăpăstii a rușinii; femeile trăiesc pe marginea unei prăpăstii a fricii. Pentru a ne conecta, trebuie să respectăm și să protejăm vulnerabilitatea celuilalt. 

Un instrument recomandat este – viziunea binoculară. Adică, disponibilitatea, dorința de a vedea lucrurile și din perspectiva celuilalt, a adăuga noi dimensiuni care să ne îmbogățească lumea. Femeile se vor armoniza cu teama de rușine și eșec a bărbatului. Bărbații se vor armoniza cu anxietatea și frica de singurătate a partenerei.

Cartea conține și multe teste și recomandări practice.

Spor la treabă!