Mind Education

Carte bună: Cum să iubești

Cartea bună pe care v-o recomand astăzi este „Cum să iubești”, scrisă de călugărul budist Thich Nhat Hanh. Cel de-al treilea titlu al Seriei de Mindfulness Essentials, „Cum să iubești” îi introduce pe începători și le reamintește practicienilor despre elementele esențiale ale practicii de mindfulness. De data aceasta, Nhat Hanh, cu aceeași claritate, compasiune și umor, răspunde la întrebarea despre iubire și distilează unul dintre cele mai puternice sentimente până la patru aspecte: îl puteți iubi pe celălalt atunci când simțiți iubirea adevărată pentru voi înșivă; dragostea este înțelegere; înțelegerea aduce compasiune; și ascultarea profundă, tonul și cuvintele iubitoare sunt modalități de bază de a ne arăta dragostea.

„Cum să iubești” arată că atunci când ne simțim mai aproape de cei dragi, suntem, de asemenea, mai conectați la întreaga lume. Cu secțiuni despre iubire vs. nevoi, despre iubire, despre reverență, despre intimitate, despre copii și familie, despre potrivirea cu părinții și despre multe altele, modul de a iubi include meditațiile pe care cititorii le pot face singuri sau cu un partener pentru a-și extinde capacitatea de a iubi. Acest ghid cuprinzător pentru înțelegerea diferitelor tipuri de dragoste include, de asemenea, practici meditative care extind înțelegerea și capacitatea de a iubi, potrivite pentru cei care practică orice tradiție spirituală.

Ce înseamnă dragostea mai exact? De-a lungul timpului oamenii i-au dat tot felul de definiții; i-au examinat psihologia și au analizat-o din punct de vedere filosofic; au creat chiar o formulă matematică pentru a o înțelege mai bine. Și totuși, oricine a iubit din toată inima știe că dragostea rămâne un mister – poate misterul experienței umane.

Despre asta discută și legendarul călugăr și învățător budist din Vietnam în cartea sa – explorează modul de a iubi – o colecție subțire, pur și simplu formulată, de o perspectivă incomensurabil de înțeleaptă asupra celei mai complexe și mai mari recompense a potențialului uman.

În centrul învățăturilor lui Nhat Hanh stă ideea că „înțelegerea este celălalt nume al iubirii” – să iubești o altă ființă umană înseamnă să înțelegi pe deplin suferința ei. Înțelegerea, la urma urmei, este ceea ce toată lumea are nevoie – dar chiar dacă înțelegem acest lucru la nivel teoretic, în mod obișnuit, suntem prea prinși în micile fixări pentru a putea oferi o astfel de înțelegere expansivă cum propune autorul.

O lectură profundă, ușoară, care cu siguranță vă va îmbogăți perspectiva asupra iubirii. Spor la citit!