Mind Education

Carte bună: Cum să ne păstrăm copiii aproape

Cartea pe care v-o recomandat azi – Cum să ne păstrăm copiii aproape. De ce părinții trebuie să fie mai importanți decât prietenii.  a dr. Gordon Neufeld și Gabor Mate, apărută la editura Multi Media Est Publishing 2017 aduce în discuție importanța înțelegerii relației de atașament între părinte și copil ca fiind cel mai valoros lucru de care au nevoie copiii noștri pentru a se dezvolta armonios emoțional. Nu este o carte obișnuită de parenting cu tehnici și metode de creștere a stimei de sine sau de disciplinare, ci un apel la trezire, cum îl numesc autorii pentru părinți, profesori și psihologi. Din experiența mea de terapeut cognitiv-comportamental alături de numeroase familii, părinții care au conștientizat valoarea propriei lor munci interioare, de a-și înțelege trecutul și efortul de a nu proiecta asupra copilului rănile nevindecate, cât și curiozitatea de a-și cunoaște copilul, și-au construit cele mai bune și trainice relații cu copilul. Și, pentru ei, devine clară necesitatea unui proces de vindecare și cunoaștere. Sunt cei care pleacă de la consultații nu cu gândul că au ceva de reparat sau îmbunătățit în comportamentul copilului, ci de fi mai atenți și conștienți de impactul relației lor cu copilul. Și se reîntorc către ei, fie într-un proces terapeutic, fie de cunoaștere și explorare, însă înțeleg că despre ei este vorba. Despre ei și relația lor de cuplu.

Părinții sunt pentru copii ca și o busolă, îi ajută să se simtă în siguranță pe drumul lor, să-și construiască propria identitate. Relațiile bune cu ceilalți copii sunt posibile numai dacă relațiile cu părinții și ceilalți adulți le dau siguranță. Încercarea excesivă de socializare a copiilor vine în contradicție cu nevoia copilului de a  avea în primul rând o bună relație cu părinții. Când părinții, datorită propriilor lor răni sau a vieții lor agitate și aglomerate, nu pot fi prezenți și accesibili copilului, se creează, numesc autorii, viduri de atașament, situații în care copiilor le lipsesc legăturile profunde și consistente cu adulți iubitori. Și de aici riscul problemelor emoționale și de comportament. Soluția este însă tot munca asupra relației, nu de a aplica metode magice care să modifice comportamentul copilului. Ar fi minunat dacă această carte ar fi citită și recomandată cât mai multor educatori și profesori, pentru că avem nevoie de o școală trezită, conștientă de nevoia de siguranță, încredere și atașament a copilului, o școală în care profesorii, în loc să învețe doar despre metode moderne de predare a unei discipline, să învețe despre atașament, psihologia copilului, temperament și cum pot avea o bună relație cu copilul și părinții acestuia. Eșecul educației și a școlii pentru mulți copii vine tocmai din ignorarea nevoilor lor de bază, fundamentale, și încurajarea lor, din nevoia de a căuta sprijin, îndrumare și alinare din partea altor copii. Copiii însă nu pot crește copii, au nevoie de adulți cu autoritate. Cu puterea de a fi părinți și profesori.

Parenting este mai presus de toate o relație, nu un set de abilități pe care trebuie să le înveți. Atașamentul nu este un comportament pe care trebuie să îl înveți, ci o conexiune care trebuie căutată.

Cartea „Cum să ne păstrăm copiii aproape” are, în perioada 3 – 9 august 2017, reducere de 20% în librăriile Cărturești din Cluj-Napoca.