Carte bună: Cum să te simţi mai bine, să te faci mai bine, să rămâi mai bine.
Industria cărților de dezvoltare personală abundă de cărți bazate pe principii care nu au fost niciodată verificate în studii pentru a li se demonstra eficiența – cartea Cum să te simţi mai bine, să te faci mai bine, să rămâi mai bine. Terapie profundă de autoajutorare pentru emoţiile tale este diferită!
Autorul Albert Ellis ne încurajează să reflectăm asupra modului în care noi înșine contribuim la stările noastre negative. Departe de a fi un mesaj pesimist sau de auto-învinuire, este unul de împuternicire! Dacă nu situațiile de viață ne declanșează în mod direct pasele depresive ori atacurile de anxietate, ci propria noastră modalitate de a le interpreta și a reacționa la ele, înseamnă că avem simultan și capacitatea de a face o schimbare în sens pozitiv – nu doar pe termen scurt, ci și pe termen mediu și lung!
Câteva dintre principiile fundamentale ce ne hrănesc sănătatea mintală și pe care autorul le descrie în această carte sunt acceptarea necondiționată a propriei persoane și a celorlalți, gândirea flexibilă și non-absolutistă, toleranța la frustrare, meditația, asumarea riscurilor și expunerea intenționată la stimulii anxiogeni pentru a ne desensibiliza.
Cartea oferă o pleiadă de diverse tehnici practice cu ajutorul cărora putem să ne schimbăm cu succes stilul de gândire, comportamentele și emoțiile, astfel încât nu numai să depășim o perioadă dificilă din viața noastră, ci și să ne bucurăm de o viață plină de sens și o bunăstare psihologică ridicată, chiar în fața vicisitudinilor vieții.
Parafrazându-l pe Marcus Aurelius: „Ai putere asupra minții tale, nu asupra evenimentelor din exterior. Conștientizează acest fapt și vei găsi forța [de a te simți mai bine, a te face bine și a rămâne bine]”.