Mind Education

Carte bună: Cum să-ți reinventezi viața

Cum să-ți reinventezi viața, cartea lui Jeffrey Young și Janet S. Klosko este una dintre cele mai bune cărți de dezvoltare personală pe care o recomand de mai bine de 20 de ani de când lucrez ca psiholog. Cu cea mai mare utilitate pe termen lung. O carte pe care o recitești și redescoperi în timp și alte semnificații și înțelesuri despre tine, sensibilitățile și nevoile tale de dezvoltare. O carte utilă dacă ai nemulțumiri, te simți neînțeles/ă sau singur/ă. Dacă ai avut sau ai dezamăgiri în relații sau nu știi cum să rezolvi problemele care tot reapar în relațiile cu ceilalți, coleg, soț/soție, familie, prieteni, copil.

Acum, din fericire Editura Trei a adus-o și la noi și devine mult mai accesibilă. O recomand tuturor. Părinților, profesorilor, cuplurilor, femei și bărbați în căutarea unor răspunsuri și cu o dorință puternică de schimbare și evoluție personală. Când simți că te-ai săturat sau ai obosit să nu-ți meargă bine, când ai adunat mult prea multe frustrări, nefericiri și vrei altceva de la viața ta.

Un text esențial și tulburător, spun cei care l-au citit și recitit, acceptat de aproape toți ca fiind cu adevărat revelator în înțelegerea cauzelor nefericirii sau nemulțumirilor personale, sau din relațiile romantice, viața profesională sau relația ta cu tine. De ce ajungi să fi dezamăgit în relații? De ce ești atras de parteneri indisponibili, reci și alături de care sfârșești să te simți neiubit? Sau ești singur/ă și îți e greu să-ți găsești un partener? Este o carte care te ajută să crești, să te maturizezi, să evoluezi, însă după, și numai după, cum este și firesc, ce înțelegi concret ce anume ai de schimbat. Cum te-a influențat trecutul și care sunt acele sensibilități sau pattern-uri de gândire și comportamentale pe care le-ai dobândit și care îți influențează modul în care acum gândești, ce alegeri să faci și cum te simți în relații.

De ce cred că este un text foarte valoros și util pentru cultura românească și nevoile noastre de vindecare emoțională? Pentru că ne ajută să ne identificăm consecințele unei educații care a avut la bază abuzul, manipularea, deprivarea, abandonul sau respingerea. Și, da, mulți dintre noi am trăit cu sentimentul că nu suntem suficient de buni, că nu putem conta pe celălalt, cu frica sau teama de confruntare, cu teamă de eșec, fără relații afectuoase cu părinții, cu critică și respingere sau cu modele nesănătoase de relații de cuplu, fără încredere și siguranță. Cartea te ajută să-și identifici printr-un set de chestionare dificultățile emoționale și comportamentale, să le recunoști și observi în viața ta de zi cu zi, în relațiile tale cu ceilalți. Cartea are câte un capitol pentru fiecare mecanism de protecție și sensibilitate dobândită: abuz, deprivare, nesiguranță, perfecționism, îndreptățire, abandon, izolare socială, eșec, dependență, subjugare sau vulnerabilitate față de boală.

O carte pe care v-o recomand să o citiți și să o aveți la îndemână în momente de confuzie, de cumpănă, indecizie, eșec sentimental sau profesional sau pur și simplu când vreți altceva de la viața d-voastră.