Mind Education

Carte bună: Cum se schimbă oamenii

Săptămâna aceasta vă recomand cartea „Cum se schimbă oamenii”, coordonată de Daniel Siegel și Marion Solomon. Am văzut destui oameni trecând de la stări de depresie și anxietate la stări de relaxare, liniște și conștientizare. Dar cum se petrece această schimbare? O carte fascinantă ai cărei treisprezece colaboratori vorbesc despre modul în care oamenii se schimbă într-o serie de terapii cu abordări diferite, fie că vorbim de terapie individuală, de cuplu sau de grup.

În „Cum se schimbă oamenii”, autorii explorează complexitățile atașamentului, creierului, minții și corpului și cum acestea ajută la schimbare în timpul psihoterapiei. Sunt prezentate numeroase cercetări despre elementele relațiilor sănătoase și strategiile de comunicare care facilitează schimbarea creierului social. În relații avem șansa să vindecăm și să ne vindecăm pe noi înșine. De aceea, unul dintre factorii cheie în terapie, indiferent de orientare sau formă, este relația pe care terapeutul o are cu clientul lui.

Capitolele curg unul din celălalt și autorii oferă o imagine de ansamblu asupra artei și științei metodelor lor individuale. Plasticitatea creierului, schimbările epigenetice de-a lungul generațiilor, rolul reglării emoțiilor și al stresului și cum toate acestea au o contribuție la modul în care o persoană percepe experiențele prin care trece. Capitolele „Dincolo de cuvinte” al lui Pat Ogden și „Emoție, corp și schimbare” al lui Peter Levine sunt revelatoare, mai ales dacă ai fost concentrat doar în mintea ta și în lumea cuvintelor. Relaționarea implicită, cunoașterea de sine, contactul vizual, comportamentul nonverbal, expresiile faciale, cât de în contact ești cu emoțiile și nevoile tale și cum ai grijă de ele, și multe alte subiecte interesante. Comunicăm cu noi înșine și cu lumea în mod constant, și mai ales nonverbal, așa că ar fi de mare ajutor să dăm atenție și acestei părți.

Vă recomand cu drag această carte, mai ales dacă sunteți specialiști. Este liniștitor să vezi atâtea perspective diferite ale terapeuților și atâtea căi prin care îi poți sprijini pe ceilalți. Și, mai ales, e liniștitor să vezi îndeaproape cum se întâmplă schimbarea și câte lucruri ai la îndemână pentru a o facilita cu tine și ceilalți.