Mind Education

Carte bună: Dacă corpul nostru ar putea vorbi

V-ați întrebat vreodată ce ar spune corpul vostru dacă ar avea o voce? Ce v-ar transmite? Ce se află dincolo de ceea ce vedem? Cum funcționează și cum se produce întreagă voastră experiență psihică? Care este povestea din spate și care sunt mecanismele care o construiesc și o mențin?

James Hamblin, medic absolvent al universității Harvard și editor al revistei „The Atlantic” ne vorbește chiar despre acest subiect în cartea sa „If Our Bodies could Talk” („Dacă corpul nostru ar putea vorbi”- ghid pentru operarea și întreținerea corpului uman). Hamblin a simțit nevoia de a promova mai clar, pe înțelesul tuturor, subiecte care țin de sănătate publică și a renunțat la cariera de medic pentru a deveni jurnalist. În cartea sa, pe care o recomand cu multă căldură, dar și în nenumăratele articole publicate în revista „The Atlantic”, Hamblin descrie cu mult umor procesele care se desfășoară în corpul nostru.

Cartea este împărțită în 6 capitole mari: înfățișare, percepție, nutriție, hidratare, relații și reziliență. Jurnalistul pornește de la întrebări frecvente ale oamenilor și răspunde într-un mod clar, pragmatic și amuzant. Cum știu că sunt frumos? De ce unii oameni au ochii albaștri? Îmi pot întări sistemul imunitar? De ce îmi țiuie urechile? Mă face cafeaua să trăiesc mai mult? Ce se întâmplă cu greutatea atunci când o „pierd”? Suntem construiți să mâncăm carne? De ce mor oamenii dacă se deshidratează? Chiar trebuie să beau 8 pahare de apă pe zi? Cum pot vorbi cu copiii despre corpul lor? Cât de periculoși sunt pantalonii strâmți? Cum știe inima mea să bată? Este viața suficient de lungă?

Nu vă stric surpriza cu mai multe detalii. Mie mi-a stârnit curiozitatea prin subiectele surprinzătoare, reale, prin modul ghiduș de a pune problema și prin acuratețea și validitatea informațiilor pe care le transmite.

Spor la citit!