Carte bună: De ce el? De ce ea?
Atunci când vorbim despre Helen Fisher, e necesar să dăm un pas înapoi și să facem loc unei cantități generoase de admirație. Antropolog și cercetător cu o vastă experiență, consultant leader pentru pagina de internet Match.com, speaker Ted Talk cu zeci de milioane de vizualizări și unul dintre experții de top în materie de iubire romantică, Helen Fisher a scris șase cărți despre viitorul sexualității, iubirii, a căsătoriei și a diferențelor de gen. Cariera acesteia are la bază cercetarea asupra tipurilor de personalitate, respectiv cum acestea ne modelează alegerile celor de care ne îndrăgostim. În prezent cunoștințele cercetătoarei sunt folosite pentru a înțelege leadershipul și inovația în mediul de afaceri, din perspectiva neuroștiințelor.
Cartea bună pe care o recomand astăzi este „De ce el? De ce ea? Cum să găseșți dragostea adevărată înțelegându-ți tipul de personalitate” – o teză inovatoare despre natura iubirii (Los Angeles Times)
Cred că majoritatea dintre noi ne-am adresat măcar de câteva ori întrebări referitoare la atracția pe care am simțit-o față de anumite tipologii de oameni. Poate uneori ni s-a părut ideală alegerea, ca mai apoi (uneori la scurt timp) să realizăm că cea mai bună întrebare ar începe cu W și s-ar încheia cu F. Alteori poate a fost ciudată atracția. Sau poate ne-am frustat atunci când alegerea care părea mai potrivită nu crea acel flood de senzații și emoții după care râvnim. Dacă explicația despre atracție a fost mereu legată despre „neajunsurile” cealeilalte persoane, vă recomand să vă faceți urgent o detoxifiere a egoului. Pentru ceilalți, cartea propusă azi cu siguranță oferă o parte din raspunsuri.
Atunci când vorbim despre atracție putem privi din mai multe unghiuri. Pe de o parte ne putem ghida după experiențele de viață, caz în care vorbim despre cultură, modele și mai recent boom-ul mass-media. Care erau valorile și interesele părinților tăi? Ce ți-a fost prezentat ca fiind încântător sau interzis? Ai făcut parte dintr-o comunitate în care iubirea era exprimată, sau mai degrabă reprimată, inutilă și văzută ca un clișeu? Ce te-a impresionat? Ce te-a șocat? Care sunt paginile de Instagram care îți dilată pupilele?
Este important de știut că forțele culturale au un impact major asupra modului în care vedem iubirea la vârstă adultă. Totuși comportamentul uman și alegerile pe care le facem sunt echilibrate la nivel de bază de biologia proprie. Ceea ce ne transmite Helen Fisher este că fiecare dintre noi este guvernat la nivel biologic de diferite tipuri de substanțe care ne modelează trăsăturile pe personalitate și ne determină să avem „un soft spot” pentru parteneri care fie sunt similari nouă, fie sunt complementari. Astfel, ea categorizeaza patru tipuri de personalități – Exploratorul, Constructorul, Directorul și Negociatorul. Hint din partea Negociatorului către Director: „Să ne întâlnim la mijloc, zic eu”.
Teoria din spatele acestei cărți a implicat un chestionar completat de peste șapte milioane de persoane din 33 de țări. Textul este fascinant, provocator și oferă o nouă modalitate de a înțelege relațiile. Autoarea susține că odată înțeleasă structura propriei personalități, nu doar că vei înțelege cu ce tip de personalitate ai chimie, dar și cum să găseșți, să atragi și să creezi o relație inteligență, satisfăcătoare și sustenabilă.
Tentant?