Mind Education

Carte bună: De ce este eficientă psihoterapia

Astăzi vă recomand cu drag cartea „De ce este eficientă psihoterapia”, scrisă de Louis Cozolino. Autorul, psiholog și psihoterapeut, a făcut eforturi de-a lungul carierei să integreze neuroștiința și psihologia evoluționistă în terapie, în încercarea de a observa dacă și de ce funcționează psihoterapia.

V-ați întrebat vreodată cum terapia ar putea ajuta cineva să depășească provocările psihologice? Unele dintre instrumentele utilizate în psihoterapie, cum ar fi descoperirea modelelor inconștiente de gândire și comportament, poveștile cu care rezonează oamenii, acceptarea pozitivă necondiționată, motivarea și sprijinul pentru schimbarea comportamentelor nesănătoase, pot modifica tiparele de gândire ale oamenilor și, implicit, chimia creierului lor în bine. Și, datorită neuroplasticității – sau a capacității creierului de a se schimba ca răspuns la experiențele pe care le are – modelele neuronale ale unui client pot deveni mai puțin reactive și mai adaptive, ceea ce duce la mai puțin stres și răspunsuri mai sănătoase la situații provocatoare.

Prin crearea unei relații în care oamenii se pot simți suficient de în siguranță pentru a se deschide și a-și observa propriile percepții și moduri de a se raporta la ei, la ceilalți și la viață, precum și pentru a încerca noi comportamente, terapeuții îi pot sprijini pe clienții lor să descopere și să accepte o viziune mai nuanțată despre ei înșiși și situația lor, ceea ce îi ajută în vindecare. Așadar, autorul pune în evidență cât de importante sunt pentru terapie nevoile umane esențiale de apartenență, înțelegere și acceptare. Datorită naturii noastre sociale și a modului în care funcționează creierul nostru, putem fi sprijiniți spre vindecare și schimbare în principal experimentând o relație umană care răspunde nevoilor noastre sănătoase.

Ce îmi place mult la cartea lui Cozolino este faptul că e o lectură rapidă și accesibilă, care comprimă multe informații interesante și practice într-un spațiu scurt. Cu rezumările sale utile și adesea pline de umor ale teoriilor cheie din psihologie, plus referințele inovatoare la biologie, comportament și evoluția umană, este fără îndoială un text benefic atât pentru cei care nu sunt în domeniu, cât și pentru practicieni.