Mind Education

Carte bună: De ce nu fac zebrele ulcer?

De ce nu fac zebrele ulcer? Ce este stresul, cum ne îmbolnăvește și cum îl putem combate. Cartea bună pe care o recomand, scrisă de Robert M. Sapolsky, profesor de biologie și neurologie este o carte despre stres foarte bine documentată și scrisă și cu umor. Asta ca să nu vă lăsați descumpăniți de cele 531 de pagini pe care le are cartea. Și, cum spune autorul, în prezent trăim destul de bine și suficient de mult ca să ne distrugem lent. Deși este o carte care oferă explicații ale mecanismelor stresului cu multe detalii care pot să vă descurajeze, și cum spune tot autorul, poate va gândiți că ar fi trebuit să alegeți o carte de auto-perfecționare scrisă de Deepak Chopra, De ce nu fac zebrele ulcer este un text foarte util pentru ca explică și oferă alternative pentru multe din ceea ce trăim fiecare dintre noi, momente de deprimare, oboseală cronică, durere, scăderea imunității sau scăderea dorinței sexuale. Pentru mine, deși am citit atât de multe texte despre stres, cartea autorului mi-a adus și mai multă claritate și mi-a oferit explicații pentru problemele pe care le observ în viața de zi cu zi. De exemplu, faptul că există evident diferențe de gen în reacțiile față de situații stresante și că femeile mai degrabă reacționează prin mecanismul slujește și ocrotește având grijă de ceilalți și caută afilierea socială, ceea ce e diferit față de bărbați, este un exemplu de informație utilă pentru fiecare dintre noi.

Cartea oferă explicații la probleme și întrebări care ne fac pe fiecare dintre noi sensibili la tot felul de informații invalide științific. Cum ar fi de exemplu, studiile privind rolul stresului în apariția cancerul. Sau dacă stresul influențează riscul de recidivă și sunt factorii psihologici, cum este gândirea pozitivă, capabili să țină cancerul în frâu. Sau să se mențină sentimentul de vină al multora, pentru că stilul nostru de viață, fără sport și mâncare sănătoasă, a cauzat cancerul. Din păcate am întâlnit multe cupluri care s-au separat și pentru că unul dintre parteneri îl acuza pe celălalt pentru stilul de viață nesănătos. Din păcate, de multe ori nu suntem conștienți de cât de mult rău ne poate face o informație care oricum nu este corectă însă are o puternică influență asupra atâtor oameni. Este și motivul pentru care vă recomand această carte. Este o formă de grijă pentru noi și familia noastră să fim bine informați.

Cum vă gestionați stresul fiecare dintre voi? Autorul face câteva recomandări, însă util este să înțelegem mecanismele stresului – soluția este întotdeauna să ai o senzație de control, mai multă predictibilitate, mai multe supape și mai multă afiliere socială.

Lectură plăcută și să nu vă lăsați păgubași când vedeți cât de groasă este cartea. Se citește ușor și rapid și ajută mult umorul autorului!