Mind Education

Carte bună: Deep work

Deep work – concentrarea ca superputere într-o lume a perturbărilor este o carte de tip self-help, scrisă de Cal Newport, care își propune să ajute oamenii în a obține prosperitate și succes, într-o lume cu expunere constantă la distractori. Deep Work vine într-un moment în care mulți dintre noi suntem într-un cerc vicios și delirant de „comunicare” pe rețelele de socializare, schimb neobosit de emailuri și suntem expuși la mult prea mulți factori perturbatori, la care mintea nu le poate face față. Inabilitatea de a sta concentrați predispune la efecte nefavorabile, cum ar fi scăderea productivității muncii și a creativității. În plan personal predispune la scăderea calității vieții.

Publicată inițial de către Grand Central Publishing în 2016, cartea a beneficiat de atenție din partea New York Times, Wall Street Journal, The Economist și The Globe. O serie de alți critici și-au arătat aprecierea față de acest text, în special față de filozofia cu privire la concentrarea în muncă, tehnicile și strategiile propuse, ce au ca scop stimularea unui nivel superior de disciplină personală.

Cal Newport sugerează următoarele: MUNCA PROFUNDĂ reprezintă abilitatea de a vă concentra fără să vă lăsați distrași de sarcinile care vă solicită intelectul. Vă permite să acumulați rapid informații complexe și să ajungeți la rezultate mai bune, într-un timp mai scurt. Nu în ultimul rând, munca vă face să deveniți mai buni în profesia voastră și vă dă sentimentul de împlinire. Pe scurt, este un fel de superputere în economia din ce în ce mai competitivă a secolului XXI. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor și-au pierdut abilitatea de a aprofunda munca, pentru că își petrec timpul într-un vârtej frenetic de e-mailuri și social media, fără să realizeze că există o cale mai bună de a prospera. Conform autorului, prin creșterea focusării, situațiile complicate se simplifică,  oamenii ajung să proceseze un nivel crescut de informație și în consecință să obțină rezultate dorite într-un timp mult mai scurt.

O carte care nu este limitată la o industrie anume, un statut socio economic ori o tipologie de oameni, ci este destinată tuturor celor care doresc să își însușească o serie de tactici și abilități cu ajutorul cărora să se poată diferenția de cei care trăiesc aglomerare mentală, critică, stări de burn-out și neajutorare, presiune profesională și socială. Probabil cu toții avem nevoie să ne îmbunătățim în aceste zone.