Mind Education

Carte bună: Descoperirea ființei. Fundamentele analizei existențiale

Apărută în cadrul colecției Psihologie pentru toți – „Descoperirea ființei. Fundamentele analizei existențiale” este un titlu important al autorului Rollo May, psiholog al secolului XX, care a jucat un rol important în dezvoltarea și popularizarea psihologiei existențiale. Profesor la universități de prestigiu precum Harvard, Princeton, Yale, și cunoscut pentru best-sellers precum „Love and Will”, în cariera sa May pune accentul pe anxietate, argumentând că aceasta este un catalizator major în viața umană, permițând oamenilor să ia decizii curajoase. Susținea de asemenea că anxietatea ajută la evitarea pericolelor, în timp ce permite găsirea modalităților de a rămâne în siguranță.

În prezenta carte, autorul pleacă de la profundele intuiții ale lui Kierkegaard, Nietzsche și Freud, pentru a oferi un ghid clar și sintetic asupra contribuțiilor tehnice și conceptuale aduse de orientarea existențială în psihoterapie. Cartea pune în contextul clinic și al „întâlnirii” concrete dintre terapeut și pacient principalele concept definitorii pentru structura umană, de la libertate și transcendență la potențialitate și conștiința de sine. Considerând că cele patru griji existențiale ale omului sunt moartea, libertatea, izolarea existențială și lipsa de sens a vieții, savantul sugerează că acestea generează conflicte majore, în fața cărora oamenii nu știu cum să reacționeze, rezultând reacții neadecvate și suferințe, ori nefericire.

Autorul se sprijină pe cazuri din propria experiență terapeutică, dar și pe unele preluate de la clasici ai orientării existențiale: Binswanger, Boss, Straus și Goldstein. Cu inspirație din filozofie, influență literară, metafizică și psihologie, sunt aprofundate cauzele însingurării și izolării omului occidental și felul în care anxietatea și culpa pot și revalorificate.

Militând pentru o combinare a filozofiei și psihologiei existențiale, Rollo May oferă în cartea sa o introducere clară și interesantă în abordarea psihologiei existențiale.