Mind Education

Carte bună: Despărțirea conștientă – 5 pași pentru a trăi fericit chiar și după divorț

Despărțirea conștientă – 5 pași pentru a trăi fericit chiar și după divorț, cartea autoarei Katherine Woodward Thomas este cartea bună pe care v-o recomand azi. O carte pe care am recitit-o acum când a apărut și în limba română și pe care o găsesc utilă nu doar pentru cei care au trecut prin despărțiri în relațiile romantice, ci și prin despărțiri în relațiile cu prieteni sau colegi.

„Relațiile care nu sfârșesc pașnic nu se sfârșesc deloc” sau „Să nu tai niciodată ceea ce poate fi dezlegat.” sunt două exemple de mesaje pe care autoarea le promovează. Împărtășesc și eu ideea că multe relații au mari șanse să se îmbunătățească atunci când cei doi implicați devin conștienți de propriile lor mecanisme de protecție, personalitate sau biologie. Și că atunci când ieși dintr-o relație fără aceste clarificări ale propriei tale responsabilități există mari șanse să repeți același pattern și în următoarele relații, și astfel problema nu este rezolvată. Victimizarea și blamarea celuilalt sunt tot mecanisme de protecție și nu duc către o evoluție și transformare personală care crește puterea de a construi și menține relații sănătoase.

Autoarea te îndeamnă să te descoperi în momentele dificile din relații și pentru că sunt experiențe cu o sursă atât de valoroasă de auto-cunoaștere. Recomandarea pe care o fac și eu în terapie este să te reîntorci în relațiile unde ai plecat prea devreme fără o conștientizare a ceea ce s-a întâmplat. Sigur, acolo unde este posibil și nu există riscul expunerii la un abuz. Când intenția ta este să te înțelegi, procesul devine extrem de valoros – „ Pare că este sfârșitul, seamănă cu un apus, dar în realitate este un răsărit.” (Rumi)

Pentru mine experiența de a înțelege și conștientiza că o despărțire înseamnă conștientizare, asumare și iertare a însemnat începutul unui proces de vindecare, nu un eșec personal. 

Vă recomand cartea chiar dacă aveți sentimentul că „ați trecut peste” o despărțire și acum sunteți într-o relație care vă împlinește sau încă nu sunteți într-o relație însă aveți credința că „v-ați rezolvat problemele”. Ne este de mare ajutor să ne privim mai atent și conștient când relațiile s-au încheiat.

Așadar, lectură cu rost și înțelepciune vă doresc!