Mind Education

Carte bună: Despre somn

Despre somn, de ce este vital să dormim și să visăm este cartea autorului Matthew Walker pe care v-o recomand azi. Mă bucur pentru descoperirea cărții, mai ales că somnul și deprivarea de somn înseamnă atât de mult pentru stare noastră de bine și, cum spune autorul, și asupra speranței de viață. Trăim mai puțin și cu probleme de sănătate dacă nu dormim cât și cum avem nevoie. Este principalul motiv pentru care este esențial să înțelegem de ce dormim, cum să  ne construim o rutină sănătoasă de somn și ce se întâmplă de fapt când dormim. Observ că încă sunt prezente în convingerile multora mituri despre somn, mai ales convingeri că atunci când dormim pierdem timpul și ar fi inutil. Cei care l-au citit pe Mircea Eliade în adolescență așa cum l-am citit eu știu despre ce vorbesc.

Autorul ne spune că dacă dormim constant 6 sau 7 ore de somn pe noapte consecințele negative sunt scăderea imunității și riscuri pentru probleme severe de sănătate fizică și mentală, cum este riscul de cancer, Alzheimer sau depresie. Somnul insuficient este rețeta perfectă pentru creșterea în greutate și obezitate și, dacă ar fi să prioritizați o practică, aceea ar fi grija pentru somn dacă vă doriți să vă reglați greutatea. Așa se explică dorința de gustări, dulciuri, mâncatul excesiv și pofta de „crănțănele” când dormiți mai puțin decât aveți nevoie. Epidemia de somn insuficient este foarte probabil un factor esențial care contribuie la epidemia de obezitate.

Cartea mi-a răspuns la multe întrebări și este un excelent text de educație și promovare a somnului și legăturii lui incredibile cu sănătatea mentală și fizică și cu confortul pe care-l trăim zi de zi. Vă recomand și să ascultați prezentările autorului:

Somn liniștitor vă doresc!