Mind Education

Carte bună: Dezarmarea narcisistului

Wendy Behary este autoarea cărții de referință: ”Dezarmarea narcisistului: cum să trăiești și să prosperi alături de cel absorbit de sine” lansată în România anul acesta de PsihoBooks. Cu titlu original: ”Disarming the narcisist – Surviving and Thriving with the Self-Absorbed” (2013, ediția a doua) cartea a fost tradusă în peste 10 limbi (https://disarmingthenarcissist.com/

Wendy Behary este un nume răsunător atunci când vorbim despre personalitățile narcisice, terapia centrată pe scheme și terapia cognitiv comportamentală. Are o experiență de peste 25 de ani ca psihoterapeut, este supervizor și formator, expert în tratarea personalității narcisiste și a persoanelor care trăiesc alături de aceștia; o voce importantă în psihologia internațională. Este fondatorul și directorul The Cognitive Therapy Center din New Jersey și al The New Jersey Institute for Schema Therapy; este profesor la facultatea Cognitive Therapy Center and Schema Therapy Institute din New York unde a lucrat alături de dr. Jeffrey Young din 1989; este și fondator și supervizor al The Academy of Cognitive Therapy (Dr. Aaron T. Beck); a fost președintele International Society of Schema Therapy (ISST), în perioada 2010-2014.

Întorcându-ne la carte, Wendy ne zice că cea mai bună modalitate de a defini și caracteriza personalitatea narcisică este să o privim ca pe un continuum ori un spectru. Putem să ne gândim la ea ca la o „gamă de intensităţi” care cuprinde diferitele semne și simptome ale profilului. Aproape la toţi narcisicii ​​vom întâlni o tendinţă de auto-centrare și de a fi absorbit de sine. Accentul se pune, întotdeauna, pe sine, uneori prin grandomanie, iar alteori prin victimizare. De-a lungul spectrului, este posibil să observăm intensităţi mai pregnante sau mai puţin pregnante în ceea ce priveşte această „absorbire de sine“. Cu cât este mai severă, personalitatea narcisică va cuprinde în jur de 11 sau 12 caracteristici, printre care: sentimentul de a se simţi îndreptăţit, senzaţia că i se cuvine, tendința de a fi dominant în relațiile cu ceilalți şi de a fi în control. Pot fi fermecători și curajoşi, foarte încăpăţânaţi, înfumuraţi, îngâmfați și aroganți, de multe ori nu au remușcări şi nu sunt deloc empatici. În cazurile mai severe, peroanele narcisice pot fi agresive sau abuzive în relațiile cu ceilalți. În calitate de părinte, un narcisic deseori trăiește prin copilul lui. Atât de la propriul copil cât și de la partener, are așteptări foarte mari și cerinţe exigente, este foarte critic, adesea este denigrator sau depreciativ cu opiniile și sentimentele celorlalți. Uneori, în forme mai ușoare de narcisism vom vedea acel sentiment de îndreptățire și acel comportament fermecător, nu şi comportamentele agresive, de control și de manipulare pe care le vom găsi în tipologiile mai severe, adică narcisism cu semnificație clinică maladaptativă.

”Disarming the narcisist” a fost prima carte pe care am citit-o despre narcisism și a rămas cu mine de-a lungul anilor, cu aspecte pe care le-am folosit atât în munca mea cu clienții cât și în relațiile personale. Cartea ne duce în universul personalități de tip narcisic unde ne arată care sunt cauzele pentru care o persoană poate dezvolta astfel de trăsături dar mai ales despre cât de dificil poate fi pentru partener să trăiască în relație cu un narcisic, fie că  este părinte, partener de cuplu sau coleg. Este ca un manual de utilizare pentru relațiile cu personalitățile narcisice sau cu tendințe spre narcisism. Cel mai complex și clar îndrumar care ne explică: Care sunt originile și cauzele unei personalităţi narcisice? Cum poți să rămâi și să te dezvolți într-o astfel de relație? Cum poți împărți atribuţiile parentale cu un partener narcisist? Cum pot fi influenţate relațiile din cadrul familiei? Care sunt efectele de durată asupra copiilor crescuți în familii în care unul din părinți are o personalitate narcisică și care este impactul pe care îl poate avea un părinte narcisic asupra copilului ajuns la maturitate.

Una peste alta, pe lângă toate aspectele valoroase de mai sus, cred că cel mai important și semnificativ lucru pe care îl aduce cartea este că putem învăța cum să gestionăm o astfel de relație fără a o pierde, fără a ieși din ea. Cum să punem limite/granițe sănătoase; cum să învățăm să comunicăm propriile nevoi; cum să recunoaștem propriile răni, abilități nedezvoltate ce ies la suprafață în relația cu un narcisist; cum să facem diferența între nevoi, realitate și manipulare sau gaslighting.- abuzul emoțional.