Mind Education

Carte bună: Dezvăluirea sinelui tău sexual

Libby Bennett și Ginger Holczer sunt cele două autoare ale cărții ”Dezvăluirea sinelui tău sexual”. Ambele sunt specialiste în psihologie clinică și sex-terapie, cu experiență în cursuri despre sexualitatea umană.

De ce vin cu propunerea acestei lecturi?

Pentru că îmi place abordarea. Multe cărți despre sexualitate ne ajută să ne înțelegem mai bine corpul și nevoile, să ne acceptăm mai ușor sau să ne bucurăm mai mult de viața noastră sexuală. Această carte merge un pas mai departe: ne pregătește să discutăm despre acest subiect atât de delicat pentru mulți dintre noi.

Și este important să o putem face pentru că asta implică atât să putem vorbi despre noi, cât și să-l putem asculta pe celălalt. Și reușim să o facem atunci când ne cunoaștem și suntem confortabili cu sexualitatea noastră.

În prea multe cazuri, viața noastră sexuală ne aduce mai multă suferință și neliniște decât bucurie și plăcere, dar nu îndrăznim să discutăm cu partenerul despre acest lucru. Preferăm să ne îndepărtăm, să judecăm, să reproșăm sau chiar să ne conformăm. De fapt, nu îndrăznim să avem o comunicare autentică referitoare la acest subiect nici măcar cu noi înșine. Pentru că este ”inconfortabil”, ”rușinos” sau ”imoral”.

Copiii noștri au nevoie să știe mai multe despre sexualitatea lor, dar ce primesc, în multe situații, este tăcere sau mustrare dacă încearcă să afle mai multe.

Ne lovim, de-a lungul vieții, atât noi cât și apropiații noștri, de tot felul de diagnostice care, de multe ori, ele în sine sunt considerate subiecte tabu (cum ar fi boli fizice sau psihice). Cum să mai îndrăznim, pe deasupra, să aducem în discuție și problemele sexuale care apar ca o consecință  a acestora? Cum să discutăm cu medicul despre faptul ca viața noastră sexuală este afectată și că acest lucru este important pentru noi? Așa că alegem, încă o dată, să suferim în tăcere.

Și uite așa, ajungem să trăim nefericiți și deconectați de noi, de partener și de nevoile noastre sexuale, atât de firești, de altfel.

Cartea ne explică și cum ajungem să învățăm să băgăm sub preș aceste nevoi: de la atitudinea părinților, la cea a societății în care trăim, până la boli, experiențe traumatice, sau religie, între altele, toate ne pot îndruma, în multe cazuri, spre aceeași concluzie: sexualitatea trebuie să fie un subiect tabu!

Și ne mai aduce ceva foarte valoros: ”sexerciții”. Adică, pe de o parte, povești despre cazuri reale, ca să ne putem înțelege și accepta mai ușor și, pe de altă parte, o groază de exerciții de pus în aplicare singuri sau împreună cu partenerul. Pentru că în acest fel vom reuși să ne înțelegem mai bine atât pe noi cât și pe celălalt și pentru că așa vom reuși să normalizăm, să ne deschidem, să comunicăm… adică să ne vindecăm și să aflăm măreția sexului când vine vorba despre relații de iubire pline de intimitate și autenticitate.