Mind Education

Carte bună: Dezvoltarea abilităților de aplicare a interviului motivațional

”Dezvoltarea abilităților de aplicare a interviului motivațional” (2021, Editura Trei) este o carte ce cred că este binevenită în biblioteca oricărui practician. Pentru începători, oferă un ghid excepțional de lucru în terapie, mai ales pentru că este o carte foarte practică, complexă, plină de cazuri și exemple concrete. Pentru practicieni în general pentru că te scoate repede dintr-un stil de lucru intrat poate într-o rutină, venind cu multe idei și abilități noi. Pentru supervizori pentru că vine cu o sumedenie de exerciții numai bune de aplicat cu noii terapeuți.

David B. Rosengren, este psiholog clinician, cercetător și consultant la Institutul pentru abuzul de alcool și droguri al Universității din Washington. A scris numeroase lucrări despre dependența de alcool și droguri, interviul motivațional și procesul de schimbare.

Cartea este potrivită pentru cei care doresc să își dezvolte abilitățile de a-și susține clienții în procesul de schimbare prin interviul motivațional. Găsim în acest manual idei și soluții practice, testate și eficiente. Găsim în carte detaliat toate cele 4 procese ale interviului motivațional – implicarea, focalizarea, evocarea și planificarea – explicând clar conceptele și oferind numeroase exemple clinice pentru a vedea concret cum sunt transpuse în practică. Exercițiile propuse în fiecare capitol și fișele de lucru din finalul cărții pot fi utilizate în activitatea curentă.

Pe lângă faptul că ne oferă o perspectivă exactă și practică, ce mi-a plăcut cel mai mult la această carte este direcția strategică și pregătirea pentru schimbare, cu precădere recunoașterea limbajului pro-schimbare și a limbajului anti-schimbare. Evocarea motivației
și cum răspundem la limbajul anti-schimbare și dansul cu dezacordul. Dezvoltarea unui plan de schimbare, întărirea angajamentului și susținerea schimbării. Mi s-a părut foarte interesasntă perspectiva autorului în privința abordării clienților dificili, fără motivație pentru schimbare.Una peste alta, cartea ”Dezvoltarea abilităților de aplicare a interviului motivațional” este cu adevărat un ghid pentru practicieni, atât psihologi/psihoterapeuți cât și pentru specialisti din domenii conexe: coach, antrenori, profesori, asistenți sociali și consilieri.