Mind Education

Carte bună: Disarming the Narcissist: Surviving and Thriving with the Self-Absorbed

Îți propun să citești următoarele afirmații și să te gândești dacă știi pe cineva care le-ar rosti sau gândi: 

Ce simți când te gândești la afirmațiile de mai sus? Vezi oare lipsa de empatie, atitudinea arogantă, un simț crescut al îndreptățirii? Toate acestea construiesc portretul personalității narcisiste, o personalitate cu care e greu de conviețuit sau de muncit alături. Și asta e din cauză că aceste persoane sunt maipulative, dificile, intimidante. Dar ele există și, deși primul impuls este de a le respinge, a le critica sau blama, cartea lui Wendy Behary – Disarming the Narcissist (Second Edition) îți propune o altfel de abordare, având un aport substanțial în ceea ce privește modul în care poate fi abordat și confruntat “cel absorbit de sine”.

Autoarea, Wendy Behary, este psihoterapeut cu peste 25 de ani de experiență, formator și expert în tratarea persoanelor cu personalitate narcisistă, precum și a persoanelor care trăiesc sau muncesc alături de acestea. Ea mărturisește că, la începutul carierei, de multe ori s-a gândit ce a făcut-o să aleagă tocmai această specializare, punându-și întrebarea dacă nu ar avea ea însăși trăsături masochiste (de regulă și psihoterapeuții preferă să refuze interacțiunea și munca cu narcisistul). În carte veți afla motivația ei, dar și cele descoperite de ea de-a lungul anilor, transpuse într-un mod foarte lejer de citit, transformând textul într-o resursă excelentă pentru cei care doresc să înțeleagă mai bine cum pot trăi sau munci alături de cei “almighty”.

Cartea ajută oamenii să își înțeleagă și să-și asume propriile nevoi, surclasând nevoia pentru putere a bărbaților și femeilor cu trăsături narcisiste. Față de prima ediție, în cea de-a două ediție, Wendy a inclus un capitol despre femeia narcisistă – care poate fi agresivă, hipersexuală, strategică și abuzivă.

Pe scurt, setări de limite, empatie (dar nu compasiune), un simț al echilibrului și al eliberării. O carte directă, accesibilă și splendidă în conținut. Ceva ce cred că avem nevoie cu toții.