Carte bună: Dragostea modernă
Cartea bună pe care v-o recomand azi este despre un subiect de interes pentru mulți dintre noi, Dragostea modernă. Cartea este scrisă de actorul Aziz Ansari în colaborare cu profesorul de sociologie, Eric Klinenberg. Mi s-a părut interesantă și perspectiva a doi bărbați, unul actor și preocupat el însuși de viața lui romantică, cu experiențele lui de căutare a unui partener, și din perspectiva unui sociolog care mi-a oferit o imagine conectată cu realitatea, a căsniciei și relațiilor în ziua de azi.
Cartea o recomand celor care își caută un partener sau sunt într-o relație și au nevoie să înțeleagă mai multe despre provocările reale ale cuplului din zilele noastre. Cum recomandă și autorul, când dați de greu, este bine să aveți răbdare, orice relație trece printr-o etapă cu disconfort, poate plictiseală și îndoieli, pentru a clădi o iubire calmă, matură și așezată.
Pentru mine au fost relevante discuțiile și interviurile unor specialiști, cum este Helen Fisher, pe teme cum ar fi dating-ul online, Tinder sau cum să-ți găsești azi un partener care nu este ca în trecut vecinul de bloc sau colegul de facultate. Teama de a rămâne într-o relație și „problema îmbunătățirii”, teama că pierzi o mare oportunitate dacă dai șanse unui partener sunt în prezent provocări ale multor femei și bărbați pe care i-am întâlnit în cabinet sau conferințe. Sentimentul că există multe opțiuni dă spațiu multor analize și unei superficialități de tratare a întâlnirilor, ceea ce duce la amânarea momentului în care își asumă o relație. Pe de altă parte, faptul că mulți tineri acum comunică prin sms-uri a schimbat modul în care ne raportăm la relații și cât de confortabili suntem cu intimitatea și deschiderea face-to-face. Vă recomand să vedeți sau revedeți un TED foarte relevant, asta apropo de modul în care tehnologia ne influențează.
Și cum sugerează și Helen Fisher, serviciile de dating ar trebui să fie percepute ca servicii de prezentare a cuiva, și că este nevoie să ieși să-l cunoști în realitate pe celălalt, și că nu există așa zisa compatibilitate prin chestionare sau întrebări.
Ascultați-l și pe Eli Finkel, unul dintre cercetătorii care ne oferă date relevante și utile când vine vorba despre iubire și căutarea partenerului.
Pe finalul cărții, autorul are câteva recomandări care mi s-au părut foarte utile și de mare ajutor pentru cei care se simt copleșiți sau neîncrezători în căutarea și alegerea unui partener.