Mind Education

Carte bună: Drive – ce anume ne motivează cu adevărat

Săptămâna aceasta vă recomand cartea „Drive – ce anume ne motivează cu adevărat”, scrisă de Daniel Pink. Dacă v-ați întrebat vreodată cum să vă mențineți direcția, din ce să vă hrăniți propria motivație sau a membrilor echipei, cartea lui Daniel Pink este un sprijin excelent. Deși este o carte scrisă mai degrabă pentru business și este foarte utilă pentru organizații și echipe, cred că este foarte benefică și pentru părinți ca să înțeleagă mai bine cum pot modela și susține motivația copiilor.

Autorul vorbește despre motivația extrinsecă și cea intrinsecă, despre efectele recompenselor și pedepselor asupra muncii creative și asupra sarcinilor rutiniere și despre componentele motivației intrinseci. De exemplu, deși încă se folosesc recompensele și pedepsele în ideea că pot modela comportamentele pozitive, dezirabile, și se crede că ele sunt suficiente, se pare că în ceea ce privește sarcinile creative ele au efectul opus. Mai degrabă diminuează performanța și creativitatea, stimulează gândirea pe termen scurt, scad motivația intrinsecă și pot chiar să încurajeze dependența și comportamentul imoral. Pe de altă parte, într-adevăr, recompensele și pedepsele sunt utile pentru sarcinile rutiniere, mecanice, repetitive, sarcini care nu necesită abilități cognitive avansate. 

În partea finală a cărții, Daniel Pink oferă instrumente sub forma unor aplicații practice și cognitive care pot stimula creativitatea și pot îmbunătăți motivația intrinsecă. În această parte, el prezintă strategii oblige care vă pot ajuta să priviți cu alți ochi situațiile în care vă blocați și nu mai găsiți ieșirea, recomandă cărți utile pentru înțelegerea mai profundă și creșterea motivației, oferă exemple de persoane care și-au îmbunătățit motivația internă și cum i-a ajutat acest lucru și arată cum pot fi aplicate anumite strategii în organizații și de ce sunt utile pentru indivizi și echipe.

Ce mi-a plăcut la această carte este faptul că punctează discrepanțele între ceea ce ne spune știința că funcționează și ce tehnici folosesc oamenii în realitate. Mai mult, pe lângă explicațiile clare, autorul ne oferă și soluții. O recomand cu drag atât pentru a înțelege cum funcționați voi înșivă și cum vă puteți îmbunătăți pe plan profesional, cât și pentru a-i înțelege mai bine pe cei de lângă voi.

Lectură plăcută!