Mind Education

Carte bună: Eat That Frog! Începe cu ce nu-ți place!

Eat That Frog! Începe cu ce nu-ți place! este cartea pe care o recomand astăzi, fiind scrisă de Brian Tracy și publicată de Curtea Veche Publishing. Este un text extrem de util pentru toți cei care se confruntă cu problema amânărilor și a evitărilor.  De obicei nu sunt un fan al cărților de dezvoltare personală și coaching care par să îți ofere rețete de succes. Însă acest text, scurt și concis, integrează în recomandări și prescripții principii validate științific ale comportamentului uman. Mecanismele comportamentului de amânare, toleranța scăzută la disconfort și anticiparea eșecului sau comportamentul de evitare care îți sabotează confortul emoțional și performanța sunt corect și clar explicate.

Ceea ce ne menține și amplifică anxietatea și disconfortul de zi cu zi sunt tocmai amânarea sau evitarea acelor alegeri, acțiuni sau gesturi dificile, inconfortabile, fără o motivație pozitivă imediată. Începe cu ce nu-ți place! este principala recomandare a autorului, alege să faci ce îți este greu și oferă-ți recompensele după. Un principiu simplu din psihologie, principiul lui Premack sau principiul Bunicii – mănânci legumele și apoi prăjitura. Începi cu activitatea dificilă, inconfortabilă și apoi cu cele ușoare, cu recompense imediate. Odată amânată o acțiune sau alegere inconfortabilă scade imediat disconfortul sau anxietatea, însă pe termen lung crește și mai mult probabilitatea de a amâna și implicit de a te simți și mai neîncrezător și nesigur, nemulțumit de tine. Până în punctul în care sunt prea multe de rezolvat și îți pierzi și confortul emoțional de a te bucura de viața de zi cu zi. A rezolva problemele dificile, a nu renunța când este greu și a amâna sau evita, crește și forța emoțională de a face față situațiilor mult mai eficient și, pe termen mediu și lung, mai confortabil.

Pe de altă parte important este să știi să spui NU acelor solicitări care nu sunt în acord cu valorile și nevoile tale și ale familiei tale în prezent. Când se adună prea multe, atunci se pierde și focusul pe lucrurile cu adevărat importante.

Amânările și evitările îți pot face viața foarte dificilă. Pune-ți pe o listă ce amâni și eviți și începe în fiecare zi să rezolvi din ele. Te vei simți mult mai încrezător și anxietatea va scădea considerabil.

Cartea Eat That Frog! Începe cu ce nu-ți place! are, în perioada 7 – 13 septembrie 2017, reducere de 20% în librăriile Cărturești din Cluj-Napoca.

Lectură plăcută!